Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Relés ötletek és trükkök

2019. szeptember 17. | Porempovics József |  797 |

Relés ötletek és trükkök

Lassan talán már megszokottá válik, hogy egy-egy témakört több cikken keresztül járunk körbe. Bizonyára észrevehető, hogy gyakori az olyan téma, mely több oldalról is megközelíthető, és nem fér be egy cikk terjedelmi kereteibe. Így van ez most is, amikor újonnan induló minisorozatunkkal kicsit visszatérünk az „érdekes kapcsolások” jellegű ötletezéshez.

Megpróbálunk törekedni a kapcsolástechnikai megoldások egyszerűségére, ugyanis különböző funkcionális relékkel lesz dolgunk, melyekből egy adott megoldáshoz túl sokat felhasználva már az észszerűség határait súrolnánk a relés kontra PLC-s vezérlések nem létező versenyében (értelmetlen összehasonlítás lenne). A cikksorozat első részében néhány egyszerűbb, de annál érdekesebb START/STOP kapcsolási ötletet, kisebb trükköt mutatunk be, főként időrelék indításával és leállításával kapcsolatban.

A hagyományosnak mondható egy- és multifunkciós időreléknél az időzítési folyamatot a beállított funkciótól függően két módon indíthatjuk el: a tápfeszültség bekapcsolásával vagy a „START” bemenetre adott vezérlőjellel (illetve egyes típusoknál mindkettőre elindul/újraindul a folyamat). Az elindított időzítési folyamat a legtöbb funkcióban nem állítható meg az időzítés alatt, legfeljebb csak a tápfeszültség lekapcsolásával (ezzel szinte bármi kikapcsolható – azért csak bármi, mert vannak olyan időrelék, melyek a tápfeszültség lekapcsolása után is időzítenek). A legtöbb funkcióban a vezérlőbemenet újraaktiválása ugyan módosíthatja a folyamatot, de ez ugyanarról a bemenetről történik, és egyáltalán nem biztos, hogy a folyamat,vagy az időzítés megállítását célozza. Ipari felhasználásoknál gyakori igény, hogy pl. a gépet kezelő személyzet számára a gép kezelőszervei egyértelmű funkciókkal rendelkezzenek. A külön START és STOP gomb éppen ilyen fontos funkció (ne tévesszük össze a vész STOP gombbal). A következőkben erre mutatunk be példákat, olyan időrelékkel és funkciókkal, melyek alapból nem így működnek, nem rendelkeznek külön-külön START/STOP vezérlő bemenetekkel.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Vezérléstechnika