Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk május 10-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2020. április

Jövőbe mutató technológiák

Jövőbe mutató technológiák

2020. április 14. | Hárfás Zsolt |  1025
2 5 (2)

A Paks II. Atomerőművet építő Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern sikeres évet zárt 2019-ben. Az atomipari óriás ma Oroszország meghatározó technológiai vállalata, amely atomerőművek mellett szélerőműparkokat épít, a hasadóanyag-készleteket megsokszorozó technológián, az üzemanyagciklus zárásán dolgozik és a fúziós energia mellett például kvantumszámítógép fejlesztésével is foglalkozik. A teljesség igénye nélkül következzen egy rövid válogatás a cég eredményeiből.

Háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakoztatása

Háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakoztatása

2020. április 14. | Benyák László |  2369
20 1 4.68 (19)

Egy 1984-ben épült családi ház tulajdonosa egyfázisú 5 kW teljesítményű napelemes rendszert, HMKE-t (háztartási méretű kiserőművet) szeretne a tetőre. Mire figyeljek oda? – tette fel a kérdést a regisztrált villanyszerelő.

Dugalj, mérőhely, facsavar, vízmelegítő, szigetelés

Dugalj, mérőhely, facsavar, vízmelegítő, szigetelés

Ezt láttam – kontár megoldások

2020. április 14. | VL online |  1202
5 4.6 (5)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol minden hónapban, a lap 12-13. oldalán az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Az évek alatt a szerkesztőségünkhöz beérkezett több ezer fotó jól reprezentálja a hazai ingatlanok villamos hálózatának leromlott, szakszerűtlenül kivitelezett, balesetveszélyes állapotát, egyben jelzi a korrekt szakmunkára való égető szükséget.

Hírek, újdonságok

Hírek, újdonságok

Áprilisi híreink

2020. április 14. | VL online |  353
2 4 (1)

A Villanyszerelők Lapja hasábjain minden hónapban összeállítást közlünk az iparági partnereink termékújdonságairól, híreiről.

Tárgyi feltételek II.

Tárgyi feltételek II.

Robbanásbiztonság-technika XI.

2020. április 14. | Parádi Ervin |  821

A robbanásveszélyes területen dolgozó szakemberek megfelelő védőruházattal való ellátásán túl – ezekről volt szó az előző részben –, a munkáltatónak gondoskodnia kell az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzéshez szükséges szerszámokról, készülékekről és berendezésekről. Jelen cikkünknek ez a témája.

Elektromosautó-töltőállomások

Elektromosautó-töltőállomások

Falra szerelhető, váltakozó áramú, 3 fázisú,1 töltőponttal rendelkező, 22 kW, T2 aljzatos, háztartási elektromosautó-töltőállomások áttekintő táblázata

2020. április 14. | VL online |  552

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Elektromosautó-töltőállomások kiválasztási szempontjai

Elektromosautó-töltőállomások kiválasztási szempontjai

2020. április 14. | Kozma László |  1751
4 4.25 (4)

Az áprilisi áttekintő táblázatunkban az elektromosautó-töltők területén végeztünk összehasonlítást, bemutatva a hazai piac kínálatát. A különböző gyártók számos készüléket és típust gyártanak, ráadásul mivel egy fiatal üzleti lehetőségről (alig 5-6 éves fejlesztésekről) beszélünk, ezért a gyártmányok is elég eltérőek mind dizájnban és kialakításban, mind pedig tudásban és árban. Ugyanakkor műszaki cikkekről lévén szó, kötelező a gyártóknak bizonyos szabályokat és szabványokat betartani, míg másokat pedig érdemes, ha el szeretnék adni termékeiket a vevőknek. Nézzük meg, melyek azok a szempontok, amelyek alapján ki tudjuk választani az ügyfelünknek legmegfelelőbb töltőállomást.

Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában

Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában

2020. április 14. | Barcsi Tamás Hell Péter |  919
3 4.5 (2)

Mi a helyzet abban az esetben, ha az erősárammal foglalkozó szakembernek a gyengeáramú hálózat nyomvonalának a kiépítése is feladata? Cikkünkben erre a kérdésre, valamint a buktatókra keressük a szakmailag megfelelő válaszokat.

EPH-bekötés szükségességének elbírálása II.

EPH-bekötés szükségességének elbírálása II.

2020. április 14. | Rátai Attila |  5008
33 4.8 (30)

A VL 2019/3. számában kezdtük el az egyenpotenciálra hozó hálózattal kapcsolatos ismereteink frissítését, amelyre azért van szükség, mert a villanyszerelési szakma e területét számos indokolatlan elvárás és széles körben elterjedt tévhit szegélyezi. Először egy rövid ismétléssel kezdünk, majd folytatjuk az EPH előírásainak elemezgetését és szó lesz a már legendás, 50 mm-es, műanyag lefolyóba építendő fém passzdarabról is.

Alternatív és keresztváltó kapcsolások időzítése

Alternatív és keresztváltó kapcsolások időzítése

Relés ötletek és trükkök 7.

2020. április 14. | Porempovics József |  826
5 4.6 (5)

A világítás több helyről történő kapcsolása hagyományosan alternatív és keresztváltó kapcsolókkal történik, ritkábban impulzusrelés, nyomógombos kialakítással. Ha a tulajdonos ezt a meglévő vezérlési rendszert módosítani szeretné – akár komfort, akár praktikussági vagy takarékossági okokból –, akkor a telepítőnek nem minden esetben van könnyű dolga.