Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában

2020. április 14. | Barcsi Tamás Hell Péter |  917 |

Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában

Mi a helyzet abban az esetben, ha az erősárammal foglalkozó szakembernek a gyengeáramú hálózat nyomvonalának a kiépítése is feladata? Cikkünkben erre a kérdésre, valamint a buktatókra keressük a szakmailag megfelelő válaszokat.

Manapság általánosnak mondható egy beruházás során, hogy az erősáramú szakemberek, esetleg különböző alvállalkozók feladata a kiviteli terv alapján az erős-, illetve gyengeáramú hálózatok nyomvonalának kiépítése. A folyamat a tervezéssel indul, ahol a tervezőmérnökök az igények felmérése után a kiviteli tervet pontosan elkészítik, ez alapján minden szakember a saját területén tud dolgozni, a projekt végén pedig a megvalósulási tervben rögzítik, hogy az eredeti tervhez képest valójában mi valósult meg.

Sajnos azonban ez a folyamat nem minden esetben ilyen egyszerű és jól végződő, hiszen egy családi ház esetén (habár a felhasznált anyagok tekintetében semmivel sem különböznek a nagyobb beruházásoktól) a kiviteli terv és a megvalósulási terv között óriási különbségek is lehetnek. A vállalkozó szakemberek pedig mindkét oldalhoz (erősáram és gyengeáram) kellő magabiztossággal állnak a feladatokhoz, holott a szakmai tudásuk egyáltalán nem biztos, hogy mindkét területen ugyanolyan mély. Gondolhatunk azokra, akik erősárammal kezdték pályafutásukat, majd később már gyengeáramú rendszerekkel is dolgoztak – sokszor azért, mert muszáj volt –­, illetve mindez fordítva is igaz, hozzátéve, hogy a gyengeáramosok tudását sokszor nem fogadja el a másik oldal.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Biztonságtechnika