Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Jövőbe mutató technológiák

2020. április 14. | Hárfás Zsolt |  1055 |

Jövőbe mutató technológiák

A Paks II. Atomerőművet építő Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern sikeres évet zárt 2019-ben. Az atomipari óriás ma Oroszország meghatározó technológiai vállalata, amely atomerőművek mellett szélerőműparkokat épít, a hasadóanyag-készleteket megsokszorozó technológián, az üzemanyagciklus zárásán dolgozik és a fúziós energia mellett például kvantumszámítógép fejlesztésével is foglalkozik. A teljesség igénye nélkül következzen egy rövid válogatás a cég eredményeiből.

A harmadik VVER-1200 típusú blokk

2019. november első napján, 30 nappal a tervezett határidő előtt, kereskedelmi üzembe állt a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkja. A Paks II. Atomerőműhöz hasonló, a világ legkorszerűbb, 3+ generációs, VVER-1200 típusú egysége Oroszországban már a harmadik kereskedelmi üzembe lépett blokk, amely klímabarát villamosenergia-termelést tesz lehetővé, miközben garantálja az ellátásbiztonságot. Ebből is kitűnik, hogy a Roszatom széles körű kompetenciával rendelkezik, az orosz atomtechnológia biztonságos, megbízható és piacérett.

Címkép: a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítése. Fotó: rosenergoatom.ru

A világ első 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokkja, a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés első blokkja 2017 februárja óta kereskedelmi üzemben termel. Ezt a típust a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a világ első olyan blokkjaként ismerte el, amely megfelel a 3+ generációs atomerőművekkel szemben támasztott követelményeknek.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Atomerőmű

Kapcsolódó