Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk május 10-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2019. július-augusztus

Itt az újabb napelemes tetőcserép

Itt az újabb napelemes tetőcserép

2019. augusztus 5. | Fülöp Miklós |  6611
5 4.8 (5)

A szolárcserép ötlete nem új, olyannyira nem, hogy a VL hasábjain már 2010-ben is írtunk róla – akkoriban magyar találmányként forgott a téma a sajtóban –, pedig már akkor is számos változat volt gyártásban, sőt azóta a Tesla is feltűnt ebben a szegmensben. Az idei Construma kiállítás kapcsán ismét hírek érkeztek a területről, egy neves, hazai tetőcserépgyártó vállalat jelentkezett napelemes cseréppel, amellyel a Construma Nagydíjat is bezsebelte, így megkerestük a gyártót a kérdéseinkkel.

Robbanásbiztos berendezések jelölésrendszere

Robbanásbiztos berendezések jelölésrendszere

Robbanásbiztonság-technika VI.

2019. augusztus 5. | Parádi Ervin |  1450
1

Ismert, hogy a robbanások okaiért 40%-ban a robbanásveszélyes térfogaton belül elhelyezett mechanikus berendezések meghibásodásai a felelősek. A mechanikus berendezések robbanásvédelmével azonban csak az elmúlt évtizedben kezdtek foglalkozni, pedig kézenfekvő volt, hogy ezek a berendezések potenciális gyújtóforrássá válhatnak.

Balatonboglári kilátó új díszvilágítása

Balatonboglári kilátó új díszvilágítása

2019. augusztus 5. | Deme László |  897

Úgy gondolom, sok arra járónak már messziről feltűnik, hogy a balatonboglári 165 méter magas Várdomb tetején egy furcsa gombóc látszik. Ha egészen közel megyünk hozzá, kiderül, hogy egy kilátóról van szó. Ez az alumíniumgömb azonban nem mindig volt itt, sőt nem is kilátónak szánták.

Uránnal a jövőért

Uránnal a jövőért

2019. augusztus 5. | Hárfás Zsolt |  433
3 5 (3)

Napjainkban egyre több ország ismeri fel, hogy a globális klímavédelmi és ellátásbiztonsági célok teljesítése, valamint a hosszú távon gazdaságos villamosenergia-termelés biztosítása érdekében az atomerőművekre globálisan mindinkább szükség van. Ugyanakkor e klímabarát villamosenergia-termelési mód ellenzői szerint a rendelkezésre álló uránkészletek végessége miatt hosszú távon nem lehet az atomenergetikával számolni. Ennek a felvetésnek jártunk utána.

Ipari porszívók

Ipari porszívók

Kb. 40 literes, ipari, száraz-nedves porszívók áttekintő táblázata

2019. augusztus 5. | VL online |  652
3 4.67 (3)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Amit az ipari porszívókról tudni érdemes

Amit az ipari porszívókról tudni érdemes

2019. augusztus 5. | Szilvási-Kassai Eszter |  1966
9 4.56 (9)

Hosszú utat jártak be az ipari porszívók az első, 13,5 tonnát nyomó darabtól kezdve a mai kompaktabb változatokig. Napjainkban ráadásul ezek az eszközök rendkívül nagy terhelésnek vannak kitéve, így nem mindegy, hogy vásárlási döntésünket milyen szempontok alapján hozzuk meg. Az áttekintő táblázatunkban és jelen cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat az ipari porszívókról, hogy a legmegfelelőbb gépet válasszuk a mindennapos munkavégzéshez.

MSZ HD 60364-6

MSZ HD 60364-6

Navigálás a változó előírások tengerében 69.

2019. augusztus 5. | Rátai Attila |  1527
3 4.67 (3)

A navigálás a változó előírások tengerén cikksorozatunk keretei között már a harmadik lapszámunkban foglalkozunk folytatólagosan az MSZ HD 60364-6 2007 és 2017-es szabványok ismertetésével, érdemes megjegyezni a különbségeket, illetve megismerni a változásokat. Az előzményeket lásd a 167. és 168. számunkban.

Analóg- és szinkronvezérlés

Analóg- és szinkronvezérlés

Világításszabályozás IV.

2019. augusztus 5. | Porempovics József |  432
3 5 (3)

A dimmerekkel foglalkozó cikksorozatunk eddigi részeiben elsősorban olyan szabályozókról esett szó, melyeknél a dimmerek kompakt egységet alkottak, és a teljesítménymeghajtó-kimenet mellett tartalmazták a közvetlen vezérléshez szükséges bemenetet is (pl. nyomógomb), így nem volt szükség további konverzióra – végül is ezért hívjuk dimmernek. A fényforrás közvetlenül kapcsolódhatott a kimenethez, valamint általában a vezérlőjel is maga a hálózati feszültség volt (nem véletlen a „vezérlőjel” elnevezés használata!). A következőkben bemutatunk néhány olyan megoldást, ahol a dimmer analóg jellel vezérelhető, ezért analóg vezérlőjelet kiadó konvertert kell telepítenünk a dimmer elé. A cikk második részében pedig lerajzoltunk néhány érdekesebb megoldást arra az esetre, ha több dimmert elvileg szinkronban kellene működtetni egy vezérlővel.

Motorvezérlő-szekrény tervezése

Motorvezérlő-szekrény tervezése

Gázmotoros erőművek VII.

2019. augusztus 5. | Szijártó Gábor |  1311
2 5 (2)

Cikksorozatunk előző részeiben a generátormegszakító-szekrénnyel foglalkoztunk, jelen cikkünkben a motorvezérlő-szekrény tervezésének lépéseit mutatjuk be. A motorvezérlő-szekrényben találhatók a gázmotor közvetlen működéséért felelős alkatrészek.

Csupaszolófogó, LED-es újdonságok, kábelcsévélő...

Csupaszolófogó, LED-es újdonságok, kábelcsévélő...

Július-augusztusi híreink

2019. augusztus 9. | Támogatott cikk |  533

Minden hónapban összeállítást közlünk a Villanyszerelők Lapja „hírek” rovatában az iparági partnereink termékújdonságairól, ezúttal a Wago, a Tungsram, a C+D Automatika, az Enertech, a Sylvania és a Beghelli híreit kínálva.