Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2019. július-augusztus

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Itt az újabb napelemes tetőcserép

Fülöp Miklós |  11 952
5 4.8 (5)

A szolárcserép ötlete nem új, olyannyira nem, hogy a VL hasábjain már 2010-ben is írtunk róla – akkoriban magyar találmányként forgott a téma a sajtóban –, pedig már akkor is számos változat volt gyártásban, sőt azóta a Tesla is feltűnt ebben a szegmensben. Az idei Construma kiállítás kapcsán ismét hírek érkeztek a területről, egy neves, hazai tetőcserépgyártó vállalat jelentkezett napelemes cseréppel, amellyel a Construma Nagydíjat is bezsebelte, így megkerestük a gyártót a kérdéseinkkel.

Robbanásbiztos berendezések jelölésrendszere

Robbanásbiztonság-technika VI.

Parádi Ervin |  3020
1

Ismert, hogy a robbanások okaiért 40%-ban a robbanásveszélyes térfogaton belül elhelyezett mechanikus berendezések meghibásodásai a felelősek. A mechanikus berendezések robbanásvédelmével azonban csak az elmúlt évtizedben kezdtek foglalkozni, pedig kézenfekvő volt, hogy ezek a berendezések potenciális gyújtóforrássá válhatnak.

Balatonboglári kilátó új díszvilágítása

Deme László |  1734

Úgy gondolom, sok arra járónak már messziről feltűnik, hogy a balatonboglári 165 méter magas Várdomb tetején egy furcsa gombóc látszik. Ha egészen közel megyünk hozzá, kiderül, hogy egy kilátóról van szó. Ez az alumíniumgömb azonban nem mindig volt itt, sőt nem is kilátónak szánták.

Uránnal a jövőért

Hárfás Zsolt |  922
3 5 (3)

Napjainkban egyre több ország ismeri fel, hogy a globális klímavédelmi és ellátásbiztonsági célok teljesítése, valamint a hosszú távon gazdaságos villamosenergia-termelés biztosítása érdekében az atomerőművekre globálisan mindinkább szükség van. Ugyanakkor e klímabarát villamosenergia-termelési mód ellenzői szerint a rendelkezésre álló uránkészletek végessége miatt hosszú távon nem lehet az atomenergetikával számolni. Ennek a felvetésnek jártunk utána.

Ipari porszívók

Kb. 40 literes, ipari, száraz-nedves porszívók áttekintő táblázata

VL online |  1679
3 4.67 (3)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Amit az ipari porszívókról tudni érdemes

Szilvási-Kassai Eszter |  2712
9 4.56 (9)

Hosszú utat jártak be az ipari porszívók az első, 13,5 tonnát nyomó darabtól kezdve a mai kompaktabb változatokig. Napjainkban ráadásul ezek az eszközök rendkívül nagy terhelésnek vannak kitéve, így nem mindegy, hogy vásárlási döntésünket milyen szempontok alapján hozzuk meg. Az áttekintő táblázatunkban és jelen cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat az ipari porszívókról, hogy a legmegfelelőbb gépet válasszuk a mindennapos munkavégzéshez.

MSZ HD 60364-6

Navigálás a változó előírások tengerében 69.

Rátai Attila |  2777
4 4.75 (4)

A navigálás a változó előírások tengerén cikksorozatunk keretei között már a harmadik lapszámunkban foglalkozunk folytatólagosan az MSZ HD 60364-6 2007 és 2017-es szabványok ismertetésével, érdemes megjegyezni a különbségeket, illetve megismerni a változásokat. Az előzményeket lásd a 167. és 168. számunkban.

Analóg- és szinkronvezérlés

Világításszabályozás IV.

Porempovics József |  1103
3 5 (3)

A dimmerekkel foglalkozó cikksorozatunk eddigi részeiben elsősorban olyan szabályozókról esett szó, melyeknél a dimmerek kompakt egységet alkottak, és a teljesítménymeghajtó-kimenet mellett tartalmazták a közvetlen vezérléshez szükséges bemenetet is (pl. nyomógomb), így nem volt szükség további konverzióra – végül is ezért hívjuk dimmernek. A fényforrás közvetlenül kapcsolódhatott a kimenethez, valamint általában a vezérlőjel is maga a hálózati feszültség volt (nem véletlen a „vezérlőjel” elnevezés használata!). A következőkben bemutatunk néhány olyan megoldást, ahol a dimmer analóg jellel vezérelhető, ezért analóg vezérlőjelet kiadó konvertert kell telepítenünk a dimmer elé. A cikk második részében pedig lerajzoltunk néhány érdekesebb megoldást arra az esetre, ha több dimmert elvileg szinkronban kellene működtetni egy vezérlővel.

Motorvezérlő-szekrény tervezése

Gázmotoros erőművek tervezése, üzemeltetése és karbantartása VII.

Szijártó Gábor |  2582
2 5 (2)

Cikksorozatunk előző részeiben a generátormegszakító-szekrénnyel foglalkoztunk, jelen cikkünkben a motorvezérlő-szekrény tervezésének lépéseit mutatjuk be. A motorvezérlő-szekrényben találhatók a gázmotor közvetlen működéséért felelős alkatrészek.

Csupaszolófogó, LED-es újdonságok, kábelcsévélő...

Július-augusztusi híreink

Támogatott cikk |  1101

Minden hónapban összeállítást közlünk a Villanyszerelők Lapja „hírek” rovatában az iparági partnereink termékújdonságairól, ezúttal a Wago, a Tungsram, a C+D Automatika, az Enertech, a Sylvania és a Beghelli híreit kínálva.