Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Balatonboglári kilátó új díszvilágítása

2019. augusztus 5. | Deme László |  923 |

Balatonboglári kilátó új díszvilágítása

Úgy gondolom, sok arra járónak már messziről feltűnik, hogy a balatonboglári 165 méter magas Várdomb tetején egy furcsa gombóc látszik. Ha egészen közel megyünk hozzá, kiderül, hogy egy kilátóról van szó. Ez az alumíniumgömb azonban nem mindig volt itt, sőt nem is kilátónak szánták.

Az első emeleti egyik tábla írása árulkodik arról, hogy a budapesti BNV területéről szállították ide 1972-ben, megakadályozva ezzel azt, hogy a kiállítás után feleslegessé vált fémgolyó öntődébe kerüljön. Az 1958-as brüsszeli világkiállítás Atomiuma ihlette pavilonnak a bogláriak eredetileg vendéglátós szerepet szántak a hangzatos Panoráma presszó elnevezéssel, de hamar kiderült, hogy igazi szerepe kilátóként testesül meg.

A szokatlan alakú, 15 m átmérőjű gömb kilátó hamar közönségkedvenccé vált, és népszerűségét nagyban növelte a 2002-ben épült díszvilágítás is. A díszvilágítást a hat- és ötszögű rácsozat csomópontjaiba felszerelt 100 W normál izzólámpás „hajólámpák” alkották. A 47 pontban világító opálbúrás lámpatestek a kilátó dobogója fölötti részbe kerültek, lényegében a felső félgömböt világították meg. A berendezés azonban már régen elavult, többszöri felújítás után sem tűnt még középtávon sem életképesnek. Nem is csoda, hiszen a normál izzólámpák gyártása lényegében megszűnt, a kiesettek pótlása csak ideig-óráig látszott reálisnak. Különben is egy kültéri világítási berendezés élettartama 15-20 év, amit a kilátó világítása már lényegében teljesített.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

DíszvilágításLEDVilágítástechnika

Kapcsolódó