Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Új Gellért-hegyi díszvilágítások

2019. április 15. | Deme László |  911 |

Új Gellért-hegyi díszvilágítások

2018-ban két jelentős díszvilágítással gyarapodott a Gellért-hegy. Amikor a Pálos sziklatemplom kőkeresztje után a Szent Gellért-szobor keresztje is ragyogott az új világításban, akkor jöttem rá, hogy milyen szent helyen vagyunk, két kereszt fogja közre a hegy dunai oldalát.

Igazából egyik világítás sem számított vadonatújnak, de mégis mindkettő újjáépítése már nagyon időszerű volt. A kőkereszt haloványnak látszott este, ami feltűnt egy dunai hajózáson részt vett államtitkárnak is, és lobbizni kezdett az új díszvilágítás érdekében. A bíboros prímás úr áldásával október elején felavatott díszvilágítás a 2020. évi magyarországi eucharisztikus világkonferencia egyik előhírnökének tekinthető, és tényleg, akár már a Petőfi hídról nézve is fényesen ragyog.

A keresztet a két háború között a harmincas évek közepén már megvilágították, de a Rákosi rendszerben nemcsak a világítás, hanem maga a kereszt is eltűnt. A rendszer buzgó hívei még ezzel sem elégedtek meg, a templom bejáratát is egy másfél-két méter vastag betonfallal tüntették el. A Pálos rend visszaköltözésére csak a rendszerváltozás után nyílt lehetőség és rövidesen a kereszt is a helyére került. A világítást csak a Duna felőli oldalon építették meg talajba süllyesztett lámpatestekkel, amelynek hatása elég szerény volt. A mostani díszvilágítás mindkét oldalát megvilágítja a keresztnek. Ez lehetővé teszi azt, hogy nemcsak a Petőfi, de az Erzsébet híd felől közeledők is már messziről felfedezhessék este is. A világítást a hegyről is érdemes megfigyelni, a kereszt közeléből felejthetetlen élményt nyújt a Szabadság híddal együttes látványa.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

DíszvilágításVilágítástechnika