Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2019. április

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Gondolatok a nem norma szerinti villámvédelemről

Kruppa Attila |  10 663
13 4.88 (8)

A szakma érdeklődésének középpontjában általában az „új”, MSZ EN 62305 szabvánnyal fémjelzett „norma szerinti” villámvédelem áll. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a régi, MSZ 274 szabványhoz kötődő „nem norma szerinti” villámvédelem régóta változatlan, a szakemberek által jól ismert, és ezért nemcsak hogy nem lehet róla mit mondani, de nem is kell vele foglalkozni. Ha így gondoljuk, valószínűleg tévedünk.

Új Gellért-hegyi díszvilágítások

Deme László |  2017

2018-ban két jelentős díszvilágítással gyarapodott a Gellért-hegy. Amikor a Pálos sziklatemplom kőkeresztje után a Szent Gellért-szobor keresztje is ragyogott az új világításban, akkor jöttem rá, hogy milyen szent helyen vagyunk, két kereszt fogja közre a hegy dunai oldalát.

Robbanásveszélyes zónák és robbanásbiztos berendezések jelölése

Robbanásbiztonság-technika III.

Parádi Ervin |  3020

Muszáj a jelölés kérdésével foglalkozni. Hogy miért? Azért, mert ha egy robbanásvédelemmel foglalkozó szakember ezt nem érti, akkor nem érti az egészet, és igazából nem is nevezhető szakembernek.

Generátormegszakító-szekrény tervezése

Gázmotoros erőművek tervezése, üzemeltetése és karbantartása V.

Gesztes Dávid Szijártó Gábor |  2023

A gázmotoros erőművekkel foglalkozó cikksorozat előző részében a generátor kiválasztásával foglalkoztunk, míg jelen cikkünkben a generátormegszakító-szekrény tervezését vesszük górcső alá.

LED-es kijáratmutató és tartalékvilágítás

Áttekintő táblázat

VL online |  1199
1 5 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Kijáratmutató lámpatestek

Fehér Tamás |  1598
3 5 (3)

Cikkünkben a biztonsági világítással kapcsolatos tudnivalókat ismertetjük, kitérve a termékek legjellemzőbb tulajdonságaira, és tisztázva a terület jogi és szabványi hátterét.

Világításszabályozás I.

Porempovics József |  11 426
7 4.71 (7)

A hálózati feszültségről táplált fényforrásainkat (lámpáinkat) jellemzően kétféle módon használjuk. Egyik mód, amikor csak be- és kikapcsoljuk valamilyen vezérlővel (kapcsolóval, rádiós vagy infra távirányítóval). A másik mód – és egyben most már gyakori igény is –, hogy a be- és kikapcsolás mellett szabályozzuk is a világítást. Természetesen az „evolúció” nem áll meg, így sorra jelennek meg a piacon a különböző komfortosabb lehetőségek, mint például az okostelefon-alkalmazással történő teljes körű, akár csoportos kezelhetőség, beleértve a szabályozást is.

Szolárrendszerek tipikus hibái

Napcellás rendszerek termográfiai állapotfelmérése II.

Rahne Eric |  1493
3 5 (1)

Hibák a fotovoltaikus rendszerekben nemcsak a hatásfokukat rontó problémák, hanem felmerülhetnek üzembiztonsági kockázatot, akár tűzveszélyt okozó súlyos rendellenességek is.

Helyiségek fürdőkáddal vagy zuhannyal

Navigálás a változó előírások tengerében 66.

Rátai Attila |  8170
52 4.86 (43)

Az MSZ HD 60364-7-701:2007: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Helyiségek fürdőkáddal vagy zuhannyal című szabványról már többször esett szó a VL hasábjain, azonban még mindig sok a hiányosság az alkalmazásával kapcsolatban, ezért kibővítve újra tárgyaljuk. Szintén aktualitást ad a témának a „navigálás” cikksorozat keretei között megjelenő, a biztonságtechnikai felülvizsgálók továbbképzéséhez szükséges tételeket tárgyaló írások, így ehhez kapcsolódóan is átismételjük a szabvánnyal kapcsolatos tudnivalókat.