Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Kijáratmutató lámpatestek

2019. április 15. | Fehér Tamás |  686 |

Kijáratmutató lámpatestek

Cikkünkben a biztonsági világítással kapcsolatos tudnivalókat ismertetjük, kitérve a termékek legjellemzőbb tulajdonságaira, és tisztázva a terület jogi és szabványi hátterét.

A tartalékvilágítást (Emergency lighting) sokszor említjük – a tükörfordításból eredően – vészvilágítás néven, ami igazából egy szleng szó. A „hivatalos” kifejezés alapján a tartalékvilágításon belül két csoport létezik, ebből a nagyobbik a biztonsági világítás, idetartoznak a menekülési útvonalak megvilágításai és a kijáratmutatók. Csak a teljesség kedvéért említem meg, hogy idetartozik még a pánik elleni világítás (pl. nagyobb tömegtartózkodási helyiségekben) és a különösen veszélyes munkaterületek (pl. vegyi anyagokkal dolgozók magas kockázatú munkaterületei) biztonsági világítása.
Ne veszítsük szem elől, hogy a biztonsági világítás szorosan kapcsolódik a kiürítéshez és a menekülési tervhez, hiszen az ebben meghatározott menekülési útvonalakat kell megvilágítani az épület biztonságos elhagyásának céljából. Azaz a kiürítési követelményekhez kapcsolódik a tartalék-, illetve biztonsági világítási rendszer. Hangsúlyozom: rendszer. Ami tervezést, megfelelő létesítést, a rendeleteknek eleget tevő üzemeltetést és karbantartást igényel. Magyarul, akár kisebb, akár nagyobb épületekről (rendszerekről) legyen szó, nem elég rendezetlenül feldobálni a lámpatesteket a falra.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

LED