Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Áttekintő táblázat alapján

Kijáratmutató lámpatestek

2019/4. lapszám | Fehér Tamás |  1338 |

Kijáratmutató lámpatestek

Cikkünkben a biztonsági világítással kapcsolatos tudnivalókat ismertetjük, kitérve a termékek legjellemzőbb tulajdonságaira, és tisztázva a terület jogi és szabványi hátterét.

A tartalékvilágítást (Emergency lighting) sokszor említjük – a tükörfordításból eredően – vészvilágítás néven, ami igazából egy szleng szó. A „hivatalos” kifejezés alapján a tartalékvilágításon belül két csoport létezik, ebből a nagyobbik a biztonsági világítás, idetartoznak a menekülési útvonalak megvilágításai és a kijáratmutatók. Csak a teljesség kedvéért említem meg, hogy idetartozik még a pánik elleni világítás (pl. nagyobb tömegtartózkodási helyiségekben) és a különösen veszélyes munkaterületek (pl. vegyi anyagokkal dolgozók magas kockázatú munkaterületei) biztonsági világítása.
Ne veszítsük szem elől, hogy a biztonsági világítás szorosan kapcsolódik a kiürítéshez és a menekülési tervhez, hiszen az ebben meghatározott menekülési útvonalakat kell megvilágítani az épület biztonságos elhagyásának céljából. Azaz a kiürítési követelményekhez kapcsolódik a tartalék-, illetve biztonsági világítási rendszer. Hangsúlyozom: rendszer. Ami tervezést, megfelelő létesítést, a rendeleteknek eleget tevő üzemeltetést és karbantartást igényel. Magyarul, akár kisebb, akár nagyobb épületekről (rendszerekről) legyen szó, nem elég rendezetlenül feldobálni a lámpatesteket a falra.

A cikk még 7 626 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

LED