Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

EnergetikaEnergiaellátás

Generátormegszakító-szekrény tervezése

Gázmotoros erőművek V.

2019/4. lapszám | Gesztes Dávid Szijártó Gábor |  1626 |

Generátormegszakító-szekrény tervezése

A gázmotoros erőművekkel foglalkozó cikksorozat előző részében a generátor kiválasztásával foglalkoztunk, míg jelen cikkünkben a generátormegszakító-szekrény tervezését vesszük górcső alá.

A generátormegszakító-szekrényben található maga a készülék, a bejövő és elmenő csatlakozáshoz szükséges kábelek vagy gyűjtősínek, illetve itt is elhelyezhetők a mérő- és védelmiáram- és feszültségváltók, túláramvédelmi relék és a túlfeszültség-korlátozó készülékek. A generátormegszakítót általában közvetlenül az erőművi irányítástechnikai rendszer vezérli és felügyeli, amelynek berendezéseit külön szekrényben helyezik el. A generátormegszakító kiválasztása a generátor névleges feszültsége és áramerőssége alapján történik, figyelembe véve a mögöttes hálózat zárlati teljesítményét. A kisfeszültségű és a középfeszültségű kapcsolóberendezések kialakítása jelentősen eltér: kisfeszültségre légszigetelésű megszakító, míg középfeszültségre vákuum vagy SF6 gázszigetelésű megszakítókat alkalmaznak, továbbá a szekrények felépítése és belső elrendezése is különbözik. A generátor flexibilis kábelek segítségével csatlakozik a megszakítóhoz, mivel az aggregát működése közbeni mozgást csak ezek tudják elviselni. A megszakítót a táplálni kívánt hálózathoz gyűjtősínekkel vagy kábelekkel egyaránt csatlakoztathatjuk.

A cikk még 11 173 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ÁramtermelésGázmotorMegszakítók