Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Energiaellátás

Generátor kiválasztása gázmotoros kiserőműhöz

Gázmotoros erőművek IV.

2019/1-2. lapszám | Gesztes Dávid Szijártó Gábor |  1397 |

Generátor kiválasztása gázmotoros kiserőműhöz

Újabb részhez ért a gázmotoros erőművekkel kapcsolatos sorozatunk. E cikkben folytatjuk az egyik legfontosabb részegység, a generátor kiválasztásának bemutatását, kezdve az alapoktól, vagyis a szükséges kritériumok számbavételétől egészen az utolsó munkafázisig, a gépgyártói nyilatkozat csatolásáig bezárólag.

Bármilyen villamosenergia-termelő erőműről beszélünk is, annak legfontosabb részegysége a generátor, hiszen ez alakítja át a létrehozott kinetikai energiát villamos energiává. A gázmotoros kiserőmű generátorának kiválasztása során számos kritériumot figyelembe kell vennünk. Fel kell mérnünk a generátor méreteit (befoglaló méretek, tengelymagasság, tengelyméretek); a generátortengely mechanikai terhelhetőségét (kW); a generátor névleges kapocsfeszültségét (400 V-tól 13 800 V-ig); a berendezés névleges frekvenciáját (50, 60 Hz) és névleges teljesítményét, amely pár száz kW-tól pár 10 MW-ig terjedhet.

A cikk még 12 621 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ÁramtermelésEnergetikaErőművekGázmotor