Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2019. március

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

A Szépművészeti Múzeumban jártunk

Lantos Tivadar |  1258

A Szépművészeti Múzeum kívülről, belülről megújult. Szemet gyönyörködtetőek lettek az újonnan megnyitott kiállítási terek, köztük az évtizedekig lepusztult állapotban lévő Román Csarnok. Módunk volt betekinteni a „kulisszák” mögé, és nagyvonalakban megismerhettük a múzeum új villamos rendszerét is.

Robbanásbiztonság-technika II.

A robbanásvédelmi dokumentáció jelentősége és helye a beruházás és üzemeltetés során

Parádi Ervin |  4508
1

A cikksorozatunk előző részében már tisztáztuk, hogy a robbanásvédelmi dokumentációt az üzembe helyezési eljárásig el kell készíteni a 3/2003. (III. 11.) FMM–ESzCsM rendelet szerint.

Hidak díszvilágítása II.

Deme László |  1634

Hazánk díszvilágítással rendelkező hídjai közül cikkünk első részében bemutattuk a Lánchíd, a Szabadság híd és az Erzsébet híd díszvilágítását, mostani cikkünkben a Margit híd és két vidéki híd világítási megoldásairól ejtünk szót.

LEDsec

Fejlődés a tradíciók ellen

Támogatott cikk |  1425
4 1 5 (1)

A mai modern LED világítástechnikai rendszerek sem mentesek a hátrányoktól, megfelelő tervezés és eszközválasztás hiányában alulmúlhatják a tradicionális világítástechnikát. Ez lehet a villódzás (bizonyítottan egészségkárosító), a magas hőmérséklet okozta élettartam-csökkenés, de még a hatásfok is. A rendszerszintű tervezés hiánya és a múlt technológia megoldásainak modern eszközökre erőltetése ellenkezik a termodinamika törvényeivel, és ellentétes az erőforrások észszerű felhasználására törekvő logikával.

A KNX-rendszer fizikai kiépítése

Balogh Zoltán |  2140
13 1 4.86 (7)

A cikksorozat előző részben bemutattuk a KNX-rendszer elvi felépítését, a topológiát, illetve a lehetséges nyomvonal-kiépítést. Most egy kicsit továbbmegyünk, és a gyakorlati megvalósítás kerül terítékre, megnézzük, hogy milyen előírások vonatkoznak a csavart érpárú buszvezeték-hálózat kialakítására, illetve, hogy milyen lehetőségek vannak a kivitelező számára a hatékony munkavégzésre.

Süllyesztett LED-panelek

4×18 W-os, fénycsöves lámpatest kiváltására alkalmas, 600×600 mm-es süllyesztett LED-panelek áttekintő táblázata

VL online |  1188
3 4 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

A LED-panelekről

Nádas József |  1615
2 5 (1)

A 70-es és 80-as évek lámpatesteiben a káprázást okozó fénycsövekre való közvetlen rálátást először opálbúrával vagy lamellákkal, majd síkelemekből álló rácsozattal korlátozták. Végül a legfejlettebb változat a parabolarács volt, mely már nemcsak a fénycsőre való rálátást akadályozta meg, de magán a rácson sem alakult ki a fénycső tükörképe, mely káprázást tudott volna okozni.

Napcellás rendszerek termográfiai állapotfelmérése

Rahne Eric |  3677
3 5 (1)

A termográfia egyik legfiatalabb, de vélhetően nagyon gyorsan növekvő jelentőségű alkalmazása feltételezhetően a napcellák gyártás közbeni minőségellenőrzése és a telepített modulok vagy akár teljes napcellás erőművek állapotfelmérése.

HMV-cirkuláció vezérlése II.

Érdekes kapcsolások XVI.

Porempovics József |  1082
3

Folytatjuk az előző lapszámban megkezdett, használati-melegvíz (HMV) keringtetésével kapcsolatos vezérlési ötletek bemutatását. A többféle bemutatott lehetőség persze koránt sem lehet teljes, hiszen a megvalósíthatóságot elsősorban a helyi adottságok és igények határozzák meg. Egyik legfontosabb kérdés, hogy szükség van-e rá.

Az elektromos autózás jövője és a jövő energiatermelői

Elektromosautó-töltőállomások

Kozma László |  1553

Senki sem ismeri a jövőt és nem tudja, hogy fognak alakulni a dolgok, de ettől függetlenül meg lehet próbálkozni becslésekkel és jóslatokkal. Sőt, néha szükséges a jövőről beszélni, mert ki kell deríteni, milyen nehézségek merülhetnek fel, és ezekre az emberiség milyen válaszokat fog adni. Villamosipari szaklapként mi sem kézenfekvőbb, mint az elektromos autózásról elmerengeni, és ezen ipari forradalom társadalomra, városokra, energetikára gyakorolt hatásairól értekezni.

Elsőrendű az ellátásbiztonság

Hárfás Zsolt |  1661

A tavalyi év ismételten rávilágított arra, hogy a hazai villamosenergia-rendszer egyre nagyobb kihívásokkal szembesül. Magyarországnak alapvető érdeke, hogy a hazai fogyasztókat éjjel-nappal, télen-nyáron biztonságosan el lehessen látni villamos energiával, úgy, hogy az igényt döntően hazai erőművek által biztosított villamos energiával lehessen kielégíteni.