Villanyszerelők Lapja

LEDsec

Fejlődés a tradíciók ellen

2019. március 11. | támogatott cikk |  524 | |

LEDsec

A mai modern LED világítástechnikai rendszerek sem mentesek a hátrányoktól, megfelelő tervezés és eszközválasztás hiányában alulmúlhatják a tradicionális világítástechnikát. Ez lehet a villódzás (bizonyítottan egészségkárosító), a magas hőmérséklet okozta élettartam-csökkenés, de még a hatásfok is. A rendszerszintű tervezés hiánya és a múlt technológia megoldásainak modern eszközökre erőltetése ellenkezik a termodinamika törvényeivel, és ellentétes az erőforrások észszerű felhasználására törekvő logikával.

Egy hagyományos formát követő LED-lámpában a meghajtó, a LED és a hűtést biztosító ház kompaktsága – az összezsúfolás – minden komponens működési körülményeit lerontja. Bármelyik alkotóelem meghibásodása az összes többi, még működőképes elemet is hulladékká minősíti, ezzel hatalmas erőforrás-pazarlást és környezetterhelést idézve elő. A meghibásodás márpedig elkerülhetetlen egy olyan rendszerben, ahol a LED-ek fűtik a meghajtót, a meghajtó fűti a LED-eket.

A LEDsec termékpalettájában jó termodinamikai tulajdonságokkal bíró, szervizelhető fémházakba kerülnek a LED-modulok. A LED meghajtóelektronikája a lámpatesten kívülre kerül, a meghajtás legfontosabb paramétere a meghajtó áramerőssége.

LED-világítás telepítésekor nem a Wattok és Celsius-fokok halmozása a cél, hanem a Lumeneké, a hatékonyság fokozásáé, azaz 1 W-ból hány lumen fényt nyerünk. A grafikonokon is látható, a LED-diódák hatékonysága a nominális áramfelvételükön már alatta marad a legmagasabb hatékonyságuknak. A LEDsec Smart LED fényforrásainak teljesítménye ezért a beépített LED-diódák összteljesítményének 50-70%-ára van deklarálva, arányosan megnövelt LED-darabszám mellett, ezzel drasztikusan megnövelve a várható élettartamot és a hatékonyságot.

LED-hatásfok az áram függvényében

Egy több tucat fényforrást egyszerre működtető rendszerben a legkevésbé észszerű minden lámpatesthez saját kis teljesítményű meghajtót telepíteni. Néhány nagy teljesítményű meghajtóval is megvalósítható ugyanaz a világítási teljesítmény. A bekapcsoláskori áramlöket (in-rush current) mértéke nagyságrendileg megegyezik a kis és a nagy teljesítményű meghajtóknál. Ennek következménye, hogy egy 40 lámpával szerelt világításnál negyven kis teljesítményű meghajtó akár 2-3 kiloamperes áramlökete helyett egy meghajtó 60-80 A-es áramlöketével elég számolnunk.

A változtatható fényerő (dimmelés) ma már alapkövetelmény, a komfortérzet javítása mellett tovább növeli az energiahatékonyságot és a világítótestek élettartamát. Hagyományosan, lámpatestenként telepített dimmelhető meghajtók esetén az alkalmazott protokolltól függően (0–10 V, KNX, DALI) minden meghajtóhoz vezérlőbuszkábelt is kellene vezetni, sokszor jelerősítőket/jelismétlőket is alkalmazni kellene. A LEDsec Smart LED rendszerében a meghajtók centralizált telepítésekor csak a tápkábeleket vezetjük az egyes LED-lámpákhoz. Magas minőségű, nagy teljesítményű DALI-, KNX-, 0–10 V vagy egyéb fényerőszabályzási protokollt kezelő (akár programozható vagy távvezérelhető) meghajtóink használatával kiváltható a sok, összességében drágább kis teljesítményű meghajtó.

Azonos vagy különböző áramerősségű meghajtókat párhuzamosan, ugyanazokra a LED-ekre kapcsolva, egy csillárkapcsolóról, külön és együtt kapcsolva többfokozatú fényerőszabályzást tudunk megvalósítani már meglévő, régi hálózatokban.

A LEDsec termékpalettából a moduláris spotfénytől a LED-paneleken át a kültéri és csarnokvilágításokig válogathatunk. A tervezésben a letölthető LDT/IES fotometriai adatokra is támaszkodhatunk. A LED-meghajtók villódzásmentesek, a legkisebb fixáramútól a többszáz wattos, dimmelhető és programozható megoldásokig skálázódnak. A vezérlők és fényerőszabályzók exkluzív megjelenésűek, a Videosec okos épületvezérlés kapcsolóival bővíthetők.

LEDVilágítástechnika


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem