Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Áttekintő táblázat alapján

A LED-panelekről

2019/3. lapszám | Nádas József |  1423 |

A LED-panelekről

A 70-es és 80-as évek lámpatesteiben a káprázást okozó fénycsövekre való közvetlen rálátást először opálbúrával vagy lamellákkal, majd síkelemekből álló rácsozattal korlátozták. Végül a legfejlettebb változat a parabolarács volt, mely már nemcsak a fénycsőre való rálátást akadályozta meg, de magán a rácson sem alakult ki a fénycső tükörképe, mely káprázást tudott volna okozni.

A 90-es évek egyik legnépszerűbb lámpatestfajtája volt a parabolatükrös-rácsos 4x18 W-os (később 4×14 W, 3×14 W) lámpatest, ezen belül is a 60×60 cm-es látszóbordás álmennyezetbe süllyeszthető típus. Bár a síktükrös változatok szintén nagyon sok helyen előfordultak, a jó káprázáskorlátozás miatt a parabolatükrös-rácsos változat a korszerű káprázáskorlátozás szimbóluma és egyfajta jolly joker volt, irodákban, konferenciatermekben, tárgyalókban, középületekben, bankfiókokban különösen. A népszerűség többek közt a viszonylag alacsony árának, a könnyű szerelhetőségének szólt, de a jó káprázáskorlátozása miatt az említetteken kívül széles körben lehetett felhasználni. Végül sokszor már olyan helyre is ilyen típust szereltek, ahova semmi sem indokolta, sőt, kifejezetten előnytelen volt. Ilyen alkalmazások pl. a táblavilágítás, a szűk folyosók, kisebb kéziraktárak, mellékhelyiségek világítása. A hátránya valamennyi alkalmazási területen – beleértve az irodákat is, ahova eredetileg készültek – a nagyon erősen és éles levágással irányított fényéből fakadt: sötét mennyezetek, sötét falak („alagúteffektus”) és közvetett káprázás a munkaasztalon. Ennek ellenére a 2010-es évek elejéig kitartott a népszerűsége, bár világítástechnikai szakmai körökben már a 90-es évek végétől vitatott a megfelelősége, irodai környezetbe, illetve más képernyős munkahelyekre inkább a direkt-indirekt lámpatesteket, illetve az adott munkahelyek és helyiségrészek differenciált, tevékenységhez igazodó világítását tartják korszerűnek.

A cikk még 7 276 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

LEDVilágítástechnika

Kapcsolódó

Süllyesztett LED-panelek

Süllyesztett LED-panelek

4×18 W-os, fénycsöves lámpatest kiváltására alkalmas, 600×600 mm-es süllyesztett LED-panelek áttekintő táblázata