Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hidak díszvilágítása II.

2019. március 11. | Deme László |  737 |

Hidak díszvilágítása II.

Hazánk díszvilágítással rendelkező hídjai közül cikkünk első részében bemutattuk a Lánchíd, a Szabadság híd és az Erzsébet híd díszvilágítását, mostani cikkünkben a Margit híd és két vidéki híd világítási megoldásairól ejtünk szót.

Móra Ferenc híd

A süllyesztett lámpatest ötlete – az Erzsébet híd után – az M43 autópálya Tisza hídjánál is felmerült. Az új Móra Ferenc hídnál meglepetésként hatott, hogy közvilágítást nem kívántak építeni, hanem pusztán díszvilágítást, hiszen épp fordítva szokott lenni. A két pilon a híd középtengelyében áll, és a tartósodronyok legyezőszerűen ágaznak szét. A szélső sodronyokat a sodronyok irányából egy-egy fényvető súrló fénnyel megvilágítja, de a többit alulról derítik. Az itteni megoldás azonban mégsem a hídba süllyesztett lámpatestsor lett, hanem kis hengereket gyártottak, amikben a különböző teljesítményű és fényeloszlású fém halogénlámpás lámpatesteket besüllyesztették. A világítás így egységesen deríti a tartósodronyokat, miközben a közlekedőket nem zavarja. A pilonok oldalait az oldalukra szerelt kis karokról fel- és lefelé világító speciális fényvetők súrló fénnyel láttatják. Bár a hídon közlekedőknek is izgalmas látvány az este kivilágított híd, igazából a komplett világítást kicsit távolabbról, a Tisza-partról lehet megítélni.

Az M43 autópálya Móra Ferenc Tisza hídjánál a tartókábeleket hengerekbe süllyesztett lámpatestekkel alulról világították meg. Szokatlan módon a Móra Ferenc hídon nem épült közvilágítás, csak díszvilágítás.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

DíszvilágításVilágítástechnika

Kapcsolódó