Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Világítástechnika

Hidak díszvilágítása II.

2019/3. lapszám | Deme László |  1115 |

Hidak díszvilágítása II.

Hazánk díszvilágítással rendelkező hídjai közül cikkünk első részében bemutattuk a Lánchíd, a Szabadság híd és az Erzsébet híd díszvilágítását, mostani cikkünkben a Margit híd és két vidéki híd világítási megoldásairól ejtünk szót.

Móra Ferenc híd

A süllyesztett lámpatest ötlete – az Erzsébet híd után – az M43 autópálya Tisza hídjánál is felmerült. Az új Móra Ferenc hídnál meglepetésként hatott, hogy közvilágítást nem kívántak építeni, hanem pusztán díszvilágítást, hiszen épp fordítva szokott lenni. A két pilon a híd középtengelyében áll, és a tartósodronyok legyezőszerűen ágaznak szét. A szélső sodronyokat a sodronyok irányából egy-egy fényvető súrló fénnyel megvilágítja, de a többit alulról derítik. Az itteni megoldás azonban mégsem a hídba süllyesztett lámpatestsor lett, hanem kis hengereket gyártottak, amikben a különböző teljesítményű és fényeloszlású fém halogénlámpás lámpatesteket besüllyesztették. A világítás így egységesen deríti a tartósodronyokat, miközben a közlekedőket nem zavarja. A pilonok oldalait az oldalukra szerelt kis karokról fel- és lefelé világító speciális fényvetők súrló fénnyel láttatják. Bár a hídon közlekedőknek is izgalmas látvány az este kivilágított híd, igazából a komplett világítást kicsit távolabbról, a Tisza-partról lehet megítélni.

Az M43 autópálya Móra Ferenc Tisza hídjánál a tartókábeleket hengerekbe süllyesztett lámpatestekkel alulról világították meg. Szokatlan módon a Móra Ferenc hídon nem épült közvilágítás, csak díszvilágítás.

A cikk még 6 658 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

DíszvilágításVilágítástechnika

Kapcsolódó