Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2016. november

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Mikor térül meg a napelemes rendszerünk?

Boros Viktor |  11 560
3 4.5 (2)

Annak ellenére, hogy 2016-ban százszámra engedélyeztettek napelemes erőműveket Magyarországon, kevesen vannak tisztában azzal, hogy milyen hozamot várhatnak el valójában a befektetett pénzükért. Hiába használjuk a legkifinomultabb matematikai képleteket a hozam modellezésére, és támaszkodunk az elmúlt 100 év meteorológiai adataira, számos olyan tényező van még, ami nagyban befolyásolhatja a jövőbeli profitunkat, amelyekkel még a banki kockázatelemzők vagy a befektető társaságok pénzügyi döntéshozói sincsenek tisztában.

Villámvédelmi kockázatkezelés III.

A kockázatkezelés dokumentálása

Kruppa Attila |  1696

A villámvédelmi kockázatkezeléssel foglalkozó mini-cikksorozatunk első két részében röviden bemutattuk a kockázatkezelési modellalkotást, áttekintettük a kockázatkezelési paraméterek csoportosítását, meghatározásuk lehetőségét. A harmadik, befejező részben a kockázatkezelés dokumentálásának szenteljük figyelmünket.

F típusú áram- védőkapcsolók az Eaton-től

Támogatott cikk |  2161
2 5 (1)

Az áram-védőkapcsolók területén mára már közismerté vált az AC típusú készülékek használata, melyek szinuszos váltakozó áramra érzékenyek, illetve a nagyobb biztonsági szintet jelentő A típusú ÁVK-k alkalmazása, melyek már pulzáló egyenáramra is érzékenyek. A biztonsági szint egy következő lépcsőjét vázolja fel az alábbi cikk.

Villamos kéziszerszámok és készülékek vizsgálata

Hibavédelem ellenőrzése − műszeres vizsgálatok IX.

Furján Attila Oláh Csaba |  17 950
25 4.86 (22)

A gyors, pontos és villamos szempontból biztonságos munkavégzés feltétele a megfelelően karbantartott és ellenőrzött villamos készülékek rendeltetésszerű használata.

1- fázisú, moduláris fogyasztásmérők

Áttekintő táblázat

|  1571

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

A fogyasztásmérőkről

Németh Gábor |  3829
2 5 (1)

A transzformátort 1885-ben bevezető Déri–Bláthy–Zipernowsky trióból Bláthy már ugyanabban az évben jelentkezett egy váltakozó áramú watt- (azaz teljesítmény-) mérővel, a Ganz gyár azonban egyre több váltakozó áramú motort szállított megrendelőinek és meg kellett oldani az energiafelhasználás mérését. Bláthy szabadalmaztatott megoldásai nyomán már az 1889. év végén a Ganz gyár sorozatban gyártotta a világ első, indukciós elven működő, váltakozó áramú fogyasztásmérőjét. És szinte hihetetlen, de a jelenleg gyártott indukciós mérők is tulajdonképpen ugyanazokból a fő alkotóelemekből épülnek fel!

Az új Hidegkuti Nándor Stadionban jártunk

Lantos Tivadar |  1892

Talán a kelleténél többször fordult meg az MTK Budapest labdarúgócsapatának megújuló otthona a hírekben, mint azt az üzemeltetők szerették volna. Mi betonfalon túl, óriáskijelzőn innen a komplexum villamos rendszereinek bemutatására vállalkozunk.

A kalózok köztünk élnek!

Navigálás a változó előírások tengerében 44.

Rátai Attila |  14 976
7 4.67 (6)

A matrózok a jól megérdemelt pihenőjüket töltötték és sztorizgattak. Először azt hittem, hogy a mesélő szavait csak rummámorban úszó ajkai formálják, úgyhogy utánanéztem a hallottaknak. Bejelenthetem, hogy a legbénább, legszakmaiatlanabb, legembertelenebb új kivitelezés nyomaira leltem!

Hogy működik a hangfrekvenciás központi vezérlő?

|  26 775
12 4.75 (8)

Az energiaelosztó hálózaton 1975 óta működik távparancsadó rendszer, a hangfrekvenciás központi vezérlés (HKV), melyet elsősorban a nagy teljesítményű villamos bojlerek és a hőtárolós villamos kályhák miatt létesítettek. A köznyelvben csak éjszakai (vezérelt) áramként emlegetett szolgáltatásra is ezek a készülékek kapcsolnak át. Röviden a HKV gyakorlati működését, jelentőségét foglaljuk össze.

16 MW-os fotovillamos erőmű a Mátrában

Orosz Zoltán |  8724

Magyarország jelenleg legnagyobb naperőműve, egyben Közép-Európa legnagyobb széntüzelésű és fotovillamos kapcsolt erőműve épült meg tavaly Visonta és Markaz határában, a Mátrai Erőmű felhagyott és rekultivált sűrűzagy depóniáján. A teljesen sík, közel 30 hektárnyi platófelület kedvezett a napelemmodulok elhelyezésének, amelyekből több mint 72 ezer darabot építettek be.

Tűzjelző berendezések túlfeszültség-védelméről

Lantos Tivadar |  1345

A tűzjelző berendezések túlfeszültség elleni védelme kiemelt fontosságú. Elsősorban a hamis riasztások elkerülése a cél, de egy-egy villámcsapás vagy hálózati tranziens az élet- és vagyonbiztonságot ily módon is veszélyeztetheti. Nézzünk két tanulságos történetet, ahol a túlfeszültség okozta a tűzjelzők meghibásodását, majd vegyük számba a védelmek kialakításának lépéseit.

Templom-díszvilágítás Gazdagréten

Deme László |  3310

Építészetileg egy igen egyedi, különleges templom áll Gazdagrét peremén. Az M1-M7 közös autópálya-szakaszon Budapest felé tartva, jó elhelyezkedésének köszönhetően, már nagyon messziről uralja a panorámát a Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia temploma, amely az 1990-es alapkőletételt követően csak az idén készült el teljesen. A templomot október 1-én dr. Erdő Péter bíboros szentelte fel, erre az ünnepi eseményre a díszvilágítás is elkészült.