Villanyszerelők Lapja

Villámvédelmi kockázatkezelés III.

A kockázatkezelés dokumentálása

2016. november 5. | Kruppa Attila |  951 | |

Villámvédelmi kockázatkezelés III.

A villámvédelmi kockázatkezeléssel foglalkozó mini-cikksorozatunk első két részében röviden bemutattuk a kockázatkezelési modellalkotást, áttekintettük a kockázatkezelési paraméterek csoportosítását, meghatározásuk lehetőségét. A harmadik, befejező részben a kockázatkezelés dokumentálásának szenteljük figyelmünket.

Dokumentálás

Szerencsére egyre többek számára nyilvánvaló, hogy a kockázatkezelést – mint a norma szerinti villámvédelmi terv részét – dokumentálni kell, és ez nem pusztán annak kinyilatkoztatását jelenti, hogy „a kockázatkezelést elvégeztük, a megállapított villámvédelmi intézkedés LPS …”. A dokumentálás követelménye nem öncélú, és nemcsak annak igazolására szolgál, hogy a tervező ténylegesen elvégezte a kockázatkezelést, hanem arra is, hogy lehetővé tegye a későbbi villámvédelmi felülvizsgálatokat. Ezért is kerültek bele a kockázatkezelési dokumentáció minimális tartalmi követelményei már a Villamos TvMI első kiadásába is: az F. melléklet 1.3.1. pontja felsorolja, hogy a kockázatkezelési dokumentációnak tartalmaznia kell:

  • a kockázatkezelés tárgyát képező építmény azonosítását lehetővé tevő rövid leírást (fekvés, szerkezeti kialakítás, funkció),
  • a kockázatkezelés tárgyát képező építmény esetében fennálló lényeges veszteségtípusokat, amelyek alapján a villámvédelmi intézkedések alkalmazásának kötelezettsége előállhat,
  • a kockázatkezelés alapján a kockázatkezelés tárgyát képező építményre meghatározott villámvédelmi intézkedéseket,
  • a kockázatszámításokhoz felhasznált paramétereket olyan részletességgel, hogy az lehetővé tegye a villámvédelmi felülvizsgálatok során annak megállapítását, hogy az építmény jellemzői változtak-e olyan mértékben, amely szükségessé teszi új kockázatkezelés elvégzését.

A felsoroltak (az első két pont és a negyedik) ha nem is nevesítik, de utalnak arra, hogy a kockázatkezelési modellalkotásnak meg kell történnie.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

DokumentálásKockázatkezelésVillámvédelem

Kapcsolódó