Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Megtörtént esetek

Tűzjelző berendezések túlfeszültség-védelméről

2016/11. lapszám | Lantos Tivadar |  1086 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Tűzjelző berendezések túlfeszültség-védelméről

A tűzjelző berendezések túlfeszültség elleni védelme kiemelt fontosságú. Elsősorban a hamis riasztások elkerülése a cél, de egy-egy villámcsapás vagy hálózati tranziens az élet- és vagyonbiztonságot ily módon is veszélyeztetheti. Nézzünk két tanulságos történetet, ahol a túlfeszültség okozta a tűzjelzők meghibásodását, majd vegyük számba a védelmek kialakításának lépéseit.

Hálózati tranziens

Egy Budapest III. kerületében lévő irodaház az első történetünk kiindulópontja, melyben 1500 érzékelőt tartalmazó tűzjelző központ található. A rendszer egészét 128 különböző zónára osztották, mindegyik zóna külön vezérlést kapott 0,1 A terhelőárammal, így összesen 12,8 A a maximális tűzeseti terhelése a vezérlésnek. A berendezéseket három, egyenként 5 A-es tápegységgel működtetik kaszkádba kapcsolva. Az irodaház tűzjelző központja a beüzemelés után két-három havonta meghibásodott.

A cikk még 8 652 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Túlfeszültség-védelemTűzvédelem