Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Méréstechnika

Villamos kéziszerszámok és készülékek vizsgálata

Hibavédelem ellenőrzése − műszeres vizsgálatok IX.

2016/11. lapszám | Furján Attila Oláh Csaba |  18 495 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Villamos kéziszerszámok és készülékek vizsgálata

A gyors, pontos és villamos szempontból biztonságos munkavégzés feltétele a megfelelően karbantartott és ellenőrzött villamos készülékek rendeltetésszerű használata.

A villamos készülékek biztonsága persze már a gyártásnál kezdődik, ahol a vonatkozó biztonsági szabványoknak megfelelően állítják elő a termékeket, majd azt követően típusvizsgálatnak és független minősítésnek vetik alá őket. A használat során jelentkező esetleges sérülésekkel, szigetelő anyagok öregedésével és egyéb behatások következtében a készülékek biztonsága csökken, ezért szükséges a megfelelő karbantartások és ellenőrzések elvégzése. Az 1. ábra mutatja, hogy egy villamos készülék biztonságát milyen tényezők befolyásolják. Jelen cikkünk témája a kéziszerszámok, hordozható villamos eszközök, villamos készülékek vizsgálata, a szerelői ellenőrzés keretein túl hibavédelmi szempontból történő mérésekkel.

1. ábra: Villamos készülékek biztonsága

Vonatkozó szabványok

A kéziszerszámokon szerelői ellenőrzéssel végrehajtott időszakos ellenőrző felülvizsgálatot a 10/2016 (IV. 5.) NGM rendelet (a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről) 2. fejezetének, 19 paragrafusának 6. pontja határozza meg. A kéziszerszámokon és hordozható biztonsági transzformátorokon a fent említett 6. pont a, alpontjának értelmében évente időszakos ellenőrző felülvizsgálatot kell végrehajtani szerelői ellenőrzéssel. Abban az esetben, ha a kéziszerszámok, hordozható biztonsági transzformátorok tulajdonosa, üzembentartója vagy felhasználója részletesebb vizsgálattal kíván meggyőződni az adott eszköz biztonságának megfelelőségéről, lehetőség van az eszközök hibavédelmi szempontból történő felülvizsgálatára az MSZ HD 60364-6:2007 szabvány vonatkozó pontjai, továbbá az MSZ 4851-5:1991 szabvány vonatkozó pontjai szerint. Abban az esetben, ha a vizsgálandó eszközön a szerelői ellenőrzés keretein túl hibavédelmi szempontból az eszköz érintésvédelmi osztályának megfelelő, hibavédelmi szempontból történő műszeres vizsgálatok elvégzései is szükségesek, akkor az MSZ EN 61557 szabványsorozat általános, továbbá az adott mérésekre vonatkozó pontjait is be kell tartani.

A cikk még 12 018 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

HibavédelemKéziszerszámMéréstechnikaSzivárgó áram

Kapcsolódó