Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Robbanásvédelem

Robbanásbiztos berendezések jelölésrendszere

Robbanásbiztonság-technika VI.

2019/7-8. lapszám | Parádi Ervin |  3004 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Robbanásbiztos berendezések jelölésrendszere

Ismert, hogy a robbanások okaiért 40%-ban a robbanásveszélyes térfogaton belül elhelyezett mechanikus berendezések meghibásodásai a felelősek. A mechanikus berendezések robbanásvédelmével azonban csak az elmúlt évtizedben kezdtek foglalkozni, pedig kézenfekvő volt, hogy ezek a berendezések potenciális gyújtóforrássá válhatnak.

Bizonyára többen láttak már vörösen izzó villanymotor-csapágyházat vagy a súrlódástól kigyulladó szállítószalag-görgőt vagy -dobot. Ezek bizony, ha robbanásveszélyes térfogaton belül történnek meg, akkor elindíthatnak egy gáz/gőz/köd vagy porrobbanást.

Elmondhatjuk, hogy a mechanikus berendezések robbanásvédelme még gyerekcipőben jár, de e terület tudásbázisa már most nagyobb, mint a villamos berendezéseké! Jelenleg két szabványcsoport foglalkozik a robbanásbiztos kivitelű mechanikus berendezésekkel. Az első ilyen szabványsorozat az MSZ EN 13463 volt, amely folyamatosan kivezetésre kerül, és felváltja az MSZ EN 80079 szabványsorozat.

A cikk még 10 884 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Robbanásbiztonság-technika