Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Zöld oldal

Itt az újabb napelemes tetőcserép

2019/7-8. lapszám | Fülöp Miklós |  11 671 |

Itt az újabb napelemes tetőcserép

A szolárcserép ötlete nem új, olyannyira nem, hogy a VL hasábjain már 2010-ben is írtunk róla – akkoriban magyar találmányként forgott a téma a sajtóban –, pedig már akkor is számos változat volt gyártásban, sőt azóta a Tesla is feltűnt ebben a szegmensben. Az idei Construma kiállítás kapcsán ismét hírek érkeztek a területről, egy neves, hazai tetőcserépgyártó vállalat jelentkezett napelemes cseréppel, amellyel a Construma Nagydíjat is bezsebelte, így megkerestük a gyártót a kérdéseinkkel.

A napelempanelek tetőre, egészen pontosan egy tartószerkezettel a tető síkja fölé helyezése nevezhető az épületeken alkalmazott napenergiás energiatermelés klasszikus megoldásának. Kézenfekvőnek tűnik a fejlesztések azon iránya, amelyek az épületszerkezetbe kívánják integrálni a napelemeket, esetünkben a tetőfedés szerepét is ellátó energiatermelő egységet alkotva. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mennyiben jelenthet alternatívát a hagyományos tetőcserép és fölé helyezett napelem együttes megoldásának a napelemes tetőcserép?

A gyártó hangsúlyozza, hogy elsősorban esztétikai előnyök miatt beszélhetünk a széles körben elterjedt nagy modulos szolárrendszerekkel szembeni versenyképességről. A tetők egy bizonyos csoportja esetében, ahol az építészeti koncepcióba nem illeszthető be a hagyományos napelemrendszer látványa. Az új magyar termék kifejezetten azokhoz a vevőkhöz szól, akik egy bizonyos tetőcseréppel készítik el a tetőfedésüket, ugyanis a napelemes cserép ezzel a cseréppel azonos geometriájú, így a héjazatba illesztésével a vízzáróság feltételei teljesülnek. A megoldásnak megkérdőjelezhetetlen előnye a kimagasló esztétikai érték. Az elérhető ún. inroof megoldásoknál is homogénebb megjelenést biztosít. Előnye továbbá, hogy a tető szerkezete, egysége és egyben védelmi funkciója nem törik meg, nincs szükség olyan átvezetésekre, amely ezt (pl. vízzáróságot) veszélyeztetné, különösen extrémebb időjárási viszonyok között.

Hol használható?

Elsősorban új építés és olyan tetőfelújítás esetén lehet reális a napelemcserép-beruházás, amelynél a tetőfedés a rokoncseréppel történik és a kiegészítő alkalmazástechnikai feltételek teljesíthetők (légrés, léctáv, előírt típusú tetőfóliák valamelyike).

Az optimális elhelyezés Magyarországon a déli tájolású 35 fokos hajlásszögű tetőkön lehetséges. Az optimális tájolástól való kisebb eltérés keleti vagy nyugati irányban nem jár vállalhatatlan termeléskieséssel. Szintén nem jár jelentős kieséssel az optimális hajlásszögtől való 5-10 fokos eltérés. Ebből következik, hogy a napelemes tetőcserép alkalmazására csak azok az összefüggő tetőszakaszok használhatók ki, amelyeknek a tájolása megfelelő. A tetőfelület széleitől (orom, falszegély, tetőgerinc, eresz, vápa) és a tetőfelépítményektől (kémény, tetőablak stb.) legalább kétcserépnyi (kb. 60 cm-nyi) távolságot el kell hagyni. Ezeket a tetőfelületeket hagyományos, formailag kompatibilis cseréppel kell fedni.

Adódik az összevetés lehetősége, hogy egy hagyományos, átlagos napelemes rendszer mennyi cseréppel váltható ki? A napelemes tetőcserépegységek 15 Wp névleges teljesítményűek, a léctávolságtól függően 10,75–11,90 db/m2 anyagszükséglettel készíthetők el, ebből következik, hogy kb. 6 m2-nyi felület szükséges 1 kWp-nyi teljesítményhez. A magánszemélyek által létesített szolár rendszerek átlagos mérete 5,8 kWp volt, ehhez nagyjából 35 m2-nyi napelemes tetőcserépre lesz szükségünk.

Tervezés és kivitelezés

A tervezési szempontok nem térnek el jelentősen sem a villamossági, sem a tetőfedési szempontokat tekintve a hagyományostól. A tájolásra, árnyékolásra vonatkozó alapelvek megegyeznek a nagy paneles rendszereknél érvényes alapelvekkel. A rendszer többi része az invertertől kezdődően teljesen azonos a sztenderd rendszerekkel. A tetőfedés oldaláról nézve a léctávolságban van kisebb megkötés annak érdekében, hogy a cserép ne takarjon rá a következő sorban lévő cellákra. A szokásosnál valamivel nagyobb átszellőztetett légrésre van szükség, és olyan tetőfóliára, aminek az élettartama magasabb az elterjedten használt háromrétegű PP tetőfóliáknál.

Ami a kivitelezést illeti, először el kell készíteni a teljes tetőfedést a szolárcseréppel érintett felületen kívül. Amikor ez elkészült (a csatlakozó szerkezeteket pl. bádogos szegélyezéseket is beleértve), akkor kezdhető meg a napelemes tetőcserép telepítése. Ekkor a tetőfedőnek és a szolárcsapatnak egyidejűleg kell az építési helyszínen jelen lennie. Egy átlagos méretű rendszer – megfelelő előkészítés esetén – egy nap alatt kivitelezhető, tehát erre az egy napra kell a két csapat egyidejű jelenlétét biztosítani.

A napelemes cserepeket a villamos terv szerint a cserép háta mögötti, megnövelt keresztmetszetű légrésben kell egymással összekötni szabványos MC4 kábelekkel és csatlakozókkal. Egy stringre minimum 120 db, legfeljebb 330 db modul telepíthető.

Mennyibe kerül?

Természetesen a beruházás anyagi oldala az egyik legérdekesebb kérdés. A napelemes cseréppel fedett tető teljes védelmi funkcióval rendelkezik, egyidejűleg kimagasló esztétikai előnyt biztosít, ezért a hagyományos nagy paneles rendszerekkel nehezen összehasonlítható az értéke. Az ára magasabb, mint a nagy paneles rendszer ára. A korábban említett átlagos családi háznak megközelítőleg 6 kWp-es rendszerre van szüksége az energiaellátásához, mely hozzávetőleg 4 millió forintba kerül a napelemes tetőcseréppel kialakítva. Természetesen ez egy körülbelüli összeg, minden ajánlatot egyedileg, a megrendelő igényeire szabnak. Emellett várható, hogy a tömeggyártás beindulásával a termék beruházásigénye kedvezőbb lesz.

Ha fontos, hogy valaki hazaérkezéskor milyen összképet szeretne látni, illetve a vendégeivel mit szeretne láttatni, akkor a napelemes tetőcserép alkalmazása számára értéket jelenthet.

A cikkünkben tudatosan nem említettünk konkrét gyártó- és típusnevet, hiszen nem a termék reklámozása, hanem az alkalmazási módjának és körülményeinek ismertetése a cél.

Technikai adatok

Napelemes beton tetőcserép

 • Méretei: 330×420 mm
 • Termék súlya: 5,90 kg
 • Fedési szélesség: 300 mm
 • Alaphordozó: nagy végszilárdságú színezett betonelem
 • Névleges teljesítmény: 15 Wp

Napelemmodul

 • Méretei: 297,5×415 mm
 • Frontfelület: 3,2 mm vastag szolárüveg
 • Modul felülete: 0,12346 m2
 • Kitöltés: EVA-fólia
 • Cellák száma: 4 db
 • Vezeték: 500 mm hosszú, 4 mm2-es szolárkábelek

Teljesítmény

 • Csúcsteljesítmény: 15 Wp
 • Tolerancia: 5%
 • Munkaponti feszültség: 2,31 V
 • Munkaponti áramerősség: 6,52 A

NapelemNapelemes tetőcserépNapenergia

Kapcsolódó