Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2020. július-augusztus

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Mire jó a túlfeszültség-védelmi eszköz?

Kruppa Attila |  33 112
36 4.94 (33)

Micsoda kérdés, hát túlfeszültség-védelemre! – Azért az alábbiakban rögtön látni fogjuk, hogy ennyire nem egyszerű a válasz, ugyanis a „túlfeszültség” sokféle lehet, és az sem mindegy, hogy milyen a túlfeszültség-védelmi eszköz. A cikkben arra is rámutatunk, hogy nemcsak azért időszerű a kérdéssel foglalkoznunk, mert nyár van, hanem mert a kérdés gyakoribb felvetődése bizonyos mértékben összefügg a megújuló energiatermelés terjedésével is.

Kezelőegységek

Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában IV.

Barcsi Tamás |  1338
1 5 (1)

Biztonságtechnikai cikksorozatunk eddigi részeiből átfogó képet kaphattunk azokról a végpontokról, amik a különböző jelzéseket küldik a központnak, vagy éppenséggel riasztási jelzést jelenítenek meg fény- és/vagy hangjelzés kíséretében, mindezt a legfontosabb kábelezési, nyomvonalvezetési tudnivalók elsajátítása mellett. A kiépített rendszerből már csak a két legfontosabb végpont maradt hátra, ez pedig nem más, mint a központ, valamint a kezelők – ez utóbbiról lesz most szó.

Megtámasztás, munkaterület, tetoválószalon, gyerekszoba

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  2156
6 5 (5)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol minden hónapban, a lap 12-13. oldalán az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Az évek alatt a szerkesztőségünkhöz beérkezett több ezer fotó jól reprezentálja a hazai ingatlanok villamos hálózatának leromlott, szakszerűtlenül kivitelezett, balesetveszélyes állapotát, egyben jelzi a korrekt szakmunkára való égető szükséget.

Hírek, újdonságok

Július-augusztusi híreink

VL online |  1286
3 5 (1)

A Villanyszerelők Lapja hasábjain minden hónapban összeállítást közlünk az iparági partnereink termékújdonságairól, híreiről.

Bővítések kapcsolóórákhoz

Relés ötletek és trükkök 10.

Porempovics József |  1038
1 5 (1)

Készülékek, szivattyúk, szellőztetők és sok más berendezés használatánál gyakori igény a konkrét időpontokban történő be- és kikapcsolás, melyet nem időrelékkel, hanem valós idejű kapcsolóórákkal lehet korrekt módon megoldani.

Prémium / high-end dómkamerák

Áttekintő táblázat

VL online |  1158
2 4 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Családi ház hálózatra csatlakoztatása szabadvezetékkel

Benyák László |  6239
18 4.87 (15)

Újabb példaesetet ismertetünk, amelyen keresztül megvizsgáljuk, hogy mik a hálózatra csatlakoztatással szemben támasztott követelmények. Esetünkben egy új családi ház hálózatra csatlakoztatását szabadvezetékkel tervezik megvalósítani. Az igényelt áramerősség minden napszakban 1×32 A, kizárólag éjszaka 1×16 A. Az épületben egy felhasználási hely kerül kialakításra. A csatlakozóvezeték nyomvonalhossza 24 m, az NFA 2X típusú vezeték teljes hosszúsága 30 m.

Anomáliák II.

Robbanásbiztonság-technika XIII.

Parádi Ervin |  1929
3 5 (3)

A robbanásbiztonság-technika területén számos jogszabály és szabvány van, amelyekben nagy számban találhatók szakmaiatlanságok és problémák. Emiatt az egyébként is kusza jogi háttér még átláthatatlanabbá válik, és ez nem könnyíti meg az ezzel a területtel foglalkozó szakemberek munkáját. A túlszabályozások, amelyek jogszerűsége erősen megkérdőjelezhető, nem szolgálják a biztonságot, ám komoly erőforrásokat emésztenek fel. A cikksorozatunk záró részeiben a robbanásbiztonság-technika területét érintő jogszabályokra vetünk egy pillantást, a májusi lapszámban a 22/2009. (VII. 23.) ÖM rendelettel, míg jelen cikkünkben az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelettel foglalkozva.

Táplálás önműködő lekapcsolása védelmi mód

MSZ HD 60364-4-41

Rátai Attila |  5149
38 4.94 (31)

Cikkünkben részletesen ismertetjük az MSZ HD 60364-4-41-ben található védelmi módokkal kapcsolatos követelményeket, elsőként a táplálás önműködő lekapcsolása védelmi módot tárgyalva. Mindezt úgy tesszük, hogy felhívjuk a figyelmet a 2007-es és 2018-as lap közötti különbségekre, változásokra.