Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szakmakörnyezet

Családi ház hálózatra csatlakoztatása szabadvezetékkel

2020/7-8. lapszám | Benyák László |  6502 |

Családi ház hálózatra csatlakoztatása szabadvezetékkel

Újabb példaesetet ismertetünk, amelyen keresztül megvizsgáljuk, hogy mik a hálózatra csatlakoztatással szemben támasztott követelmények. Esetünkben egy új családi ház hálózatra csatlakoztatását szabadvezetékkel tervezik megvalósítani. Az igényelt áramerősség minden napszakban 1×32 A, kizárólag éjszaka 1×16 A. Az épületben egy felhasználási hely kerül kialakításra. A csatlakozóvezeték nyomvonalhossza 24 m, az NFA 2X típusú vezeték teljes hosszúsága 30 m.

A felhasználói igények egyik része a standard igények, a másik része a nem standard igények csoportjába tartozik.

Standard igények

A standard eseteket az alábbiak jellemzik:

  • A csatlakozási ponton igényelt összes legnagyobb áramerősség nem haladja meg fázisonként a 32 A-t, legfeljebb összesen 96 A-t.
  • A bekapcsolás település belterületén történik és van meglévő közcélú, kisfeszültségű szabadvezeték-hálózat, amely legalább 4×50 mm2 keresztmetszetű. (A csatlakozóvezeték e szempontból nem minősül meglévő hálózatnak.)
  • Földkábeles kisfeszültségű hálózat esetén: van meglévő kábeles hálózat (min. 4×50 mm2). Fontos, hogy a betápláló fővezeték, vagy a segédoszlopokkal, pótoszlopokkal létesített csatlakozóvezeték nem minősül közcélú hálózatnak.
  • Az igényelt új csatlakozóvezeték keresztmetszete földkábel esetén max. 4×50 mm2, szabadvezeték esetén max. 4×25 mm2.
  •  Az igényelt csatlakozóvezeték nyomvonalhossza: földkábel esetén max. 50 m, légvezeték esetén max. 30 m 3-fázis és 40 m 1-fázis esetén.
  • A fogyasztási hely olyan területen van, ami nincs benne a kivételek listájában.
  •  A csatlakozás közcélú hálózatra történik.

Nem standard igények

A nem standard igények esetében, előzetes igénybejelentést kell beadni, amelyre válaszul a hálózati engedélyes írásban határozza meg az igény kielégítésének műszaki és gazdasági feltételeit. Előfordul, hogy az igény kielégítése érdekében, hálózatfejlesztés szükséges.

A cikk még 27 727 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ElosztóhálózatHálózati engedélyesKözműcsatlakozásMérőhelyVillanyszerelés

Kapcsolódó