Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Családi ház hálózatra csatlakoztatása földkábellel

Milyen legyen a fogyasztásmérőhely?

2020. május 11. | Benyák László |  2713 |

Családi ház hálózatra csatlakoztatása földkábellel

Az új fogyasztói bekapcsolások előkészítése, valamint a többletigények kielégítése során gyakran merülnek fel kérdések. A kérdések száma ugyanakkor megfelelő tervezéssel minimalizálható. A helyes válaszok adásához javasolt figyelembe venni az alábbiakat is.

A villamos berendezés, feleljen meg a vonatkozó előírásoknak és a vonatkozó műszaki biztonsági követelményeknek

A szükséges és elégséges műszaki feltételeket a vonatkozó jogszabályok és szabványok figyelembevételével kell meghatározni. Az ilyen módon meghatározott műszaki biztonsági szintet sem a tervező, sem a kivitelező nem csökkentheti.

  1. Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet OTSZ 4. § 199. szerint: „vonatkozó műszaki követelmény: nemzeti és Európai Uniós szabványok összessége”.
  2. A 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet 3.§ 3. (3) „A Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzatban foglalt egyes műszaki előírásoktól a tervező eltérhet, ha a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzatban foglaltak alapján igazolja, hogy a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat előírásai szerint elérhető, vagy magasabb műszaki biztonsági szintet más módon is biztosítja.”
  3. A regisztrált villanyszerelők által végezhető tevékenységeket, illetőleg a javítás, bővítés, felújítás, új villamos berendezés határait, valamint a kapcsolódó szakmai szabályokat, a regisztrált villanyszerelők számára 2018-ban kiadott kézikönyv 1.2 pontja tartalmazza. „Számos olyan helyzet lehetséges, amikor a műszaki tartalmat – legyen az új létesítés, vagy bővítés – nem a regisztrált villanyszerelőnek kell „kitalálnia”. Ilyenkor válhat szükségessé annak kinyilvánítása, hogy a bővítés, felújítás, létesítés meghatározása érdekében, arra jogosult villamos tervező bevonása szükséges.

A kivitelezés, az engedélyekkel, jóváhagyásokkal ellátott tervdokumentáció alapján történhet.”

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

FogyasztásmérőVillanyszerelés

Kapcsolódó