Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Robbanásvédelem

Anomáliák II.

Robbanásbiztonság-technika XIII.

2020/7-8. lapszám | Parádi Ervin |  1939 |

Anomáliák II.

A robbanásbiztonság-technika területén számos jogszabály és szabvány van, amelyekben nagy számban találhatók szakmaiatlanságok és problémák. Emiatt az egyébként is kusza jogi háttér még átláthatatlanabbá válik, és ez nem könnyíti meg az ezzel a területtel foglalkozó szakemberek munkáját. A túlszabályozások, amelyek jogszerűsége erősen megkérdőjelezhető, nem szolgálják a biztonságot, ám komoly erőforrásokat emésztenek fel. A cikksorozatunk záró részeiben a robbanásbiztonság-technika területét érintő jogszabályokra vetünk egy pillantást, a májusi lapszámban a 22/2009. (VII. 23.) ÖM rendelettel, míg jelen cikkünkben az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelettel foglalkozva.

54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról

A jogszabály-értelmező rendelkezések 57. pontja a hatékony szellőztetés definícióját így fogalmazta meg: „hatékony szellőztetés: ahol az adott térben a szellőzés, szellőztetés biztosítja, hogy üzemi körülmények között az éghető gázok, gőzök koncentrációja a kibocsátási hely közvetlen környezetének kivételével ne érje el az alsó robbanási határérték 20%-át”
Az értelmező rendelkezések pontos, szabatos és mindenre kiterjedő megfogalmazása a szakemberek számára nagyon fontos. A robbanásvédelemmel foglalkozó, már érvényben lévő szabványok gázokra és gőzökre vonatkozó robbanásveszélyes térség besorolási számítása folyamatos és elsőrendű fokozatú kibocsátásoknál AÉH 25, míg másodrendű fokozatú kibocsátásoknál AÉH 50 értékeket vesz figyelembe. Ezért a zónaszámítás térfogati kiterjedése Zóna 0 és Zóna 1 vonatkozásban, annak legszélső határa AÉH 25, míg Zóna 2 vonatkozásában ez a határ AÉH 50.

A cikk még 10 013 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Robbanásbiztonság-technika

Kapcsolódó

Anomáliák I.

Anomáliák I.

Robbanásbiztonság-technika XII.

Tárgyi feltételek II.

Tárgyi feltételek II.

Robbanásbiztonság-technika XI.

Tárgyi feltételek

Tárgyi feltételek

Robbanásbiztonság-technika X.

Személyi feltételek

Személyi feltételek

Robbanásbiztonság-technika IX.