Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Anomáliák II.

Robbanásbiztonság-technika XIII.

2020. augusztus 4. | Parádi Ervin |  641 |

Anomáliák II.

A robbanásbiztonság-technika területén számos jogszabály és szabvány van, amelyekben nagy számban találhatók szakmaiatlanságok és problémák. Emiatt az egyébként is kusza jogi háttér még átláthatatlanabbá válik, és ez nem könnyíti meg az ezzel a területtel foglalkozó szakemberek munkáját. A túlszabályozások, amelyek jogszerűsége erősen megkérdőjelezhető, nem szolgálják a biztonságot, ám komoly erőforrásokat emésztenek fel. A cikksorozatunk záró részeiben a robbanásbiztonság-technika területét érintő jogszabályokra vetünk egy pillantást, a májusi lapszámban a 22/2009. (VII. 23.) ÖM rendelettel, míg jelen cikkünkben az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelettel foglalkozva.

54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról

A jogszabály-értelmező rendelkezések 57. pontja a hatékony szellőztetés definícióját így fogalmazta meg: „hatékony szellőztetés: ahol az adott térben a szellőzés, szellőztetés biztosítja, hogy üzemi körülmények között az éghető gázok, gőzök koncentrációja a kibocsátási hely közvetlen környezetének kivételével ne érje el az alsó robbanási határérték 20%-át”
Az értelmező rendelkezések pontos, szabatos és mindenre kiterjedő megfogalmazása a szakemberek számára nagyon fontos. A robbanásvédelemmel foglalkozó, már érvényben lévő szabványok gázokra és gőzökre vonatkozó robbanásveszélyes térség besorolási számítása folyamatos és elsőrendű fokozatú kibocsátásoknál AÉH 25, míg másodrendű fokozatú kibocsátásoknál AÉH 50 értékeket vesz figyelembe. Ezért a zónaszámítás térfogati kiterjedése Zóna 0 és Zóna 1 vonatkozásban, annak legszélső határa AÉH 25, míg Zóna 2 vonatkozásában ez a határ AÉH 50.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Robbanásbiztonság-technika

Kapcsolódó

Anomáliák I.

Anomáliák I.

Robbanásbiztonság-technika XII.

Tárgyi feltételek II.

Tárgyi feltételek II.

Robbanásbiztonság-technika XI.

Tárgyi feltételek

Tárgyi feltételek

Robbanásbiztonság-technika X.

Személyi feltételek

Személyi feltételek

Robbanásbiztonság-technika IX.