Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Bővítések kapcsolóórákhoz

Relés ötletek és trükkök 10.

2020/7-8. lapszám | Porempovics József |  690 |

Bővítések kapcsolóórákhoz

Készülékek, szivattyúk, szellőztetők és sok más berendezés használatánál gyakori igény a konkrét időpontokban történő be- és kikapcsolás, melyet nem időrelékkel, hanem valós idejű kapcsolóórákkal lehet korrekt módon megoldani.

Az időrelék folyamatai külső trigger jellel indíthatók (tápfeszültség vagy vezérlő bemenet), míg a kapcsolóórák saját óraművük által biztosított valós idő szerint kapcsolnak. A digitális változatok nagyon jól programozhatók és viszonylag pontosnak is mondhatók. Áramszünet vagy a táp lekapcsolása után is „ketyeg” az óra, melyhez az energiát valamilyen elem vagy akkumulátor, ritkábban nagykapacitású, úgynevezett szuperkondenzátor biztosítja. Léteznek olyan „atomidő pontos” kapcsolóórák is, melyek pl. a Frankfurt mellől 77,5 kHz frekvencián, nagy teljesítménnyel sugárzott DCF77 atomidő jelére szinkronizálnak, amennyiben van vétel. A következőkben olyan kiegészítésekkel, néhol trükkös bővítésekkel, mondhatjuk, hogy új funkciókkal látjuk el a kapcsolóórákat, melyekre önmagukban nem alkalmasak, de pl. pontosságuk miatt használni szeretnénk egy adott típust, ezért kiterjesztjük használhatóságukat.

A cikk még 12 656 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ReléVezérléstechnika

Kapcsolódó

Egyvezetékes vezérlés

Egyvezetékes vezérlés

Relés ötletek és trükkök 2.