Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Mire jó a túlfeszültség-védelmi eszköz?

2020. augusztus 4. | Kruppa Attila |  3878 |

Mire jó a túlfeszültség-védelmi eszköz?

Micsoda kérdés, hát túlfeszültség-védelemre! – Azért az alábbiakban rögtön látni fogjuk, hogy ennyire nem egyszerű a válasz, ugyanis a „túlfeszültség” sokféle lehet, és az sem mindegy, hogy milyen a túlfeszültség-védelmi eszköz. A cikkben arra is rámutatunk, hogy nemcsak azért időszerű a kérdéssel foglalkoznunk, mert nyár van, hanem mert a kérdés gyakoribb felvetődése bizonyos mértékben összefügg a megújuló energiatermelés terjedésével is.

Jóból is megárt a sok

A felhasználói villamos berendezések működtetését (döntő többségben) olyan közcélú hálózat biztosítja, melynek névleges fázisfeszültsége 230 V AC. Egy villamos szaklap hasábjain szükségtelen magyarázni, hogy a fizika kérlelhetetlen törvényei miatt a hálózat valamely pontján ténylegesen mérhető fesztültség ettől többé-kevésbé eltér. Azt azonban biztosítani kell, hogy a feszültség egy meghatározott tűrési értéknél nagyobb mértékben a hálózat egyetlen pontján se térjen el a névlegestől, hiszen az a felhasználói berendezések nem megfelelő működését vagy meghibásodását eredményezné. A jelen szabályok szerint ez a tűréshatár ±10%, ami – némi egyszerűsítéssel – azt jelenti, hogy a tényleges hálózati feszültségnek 207 és 253 V közé kell esnie, a közcélú hálózat bármely pontján, bármikor.

Adódik tehát a megállapítás, hogy a feszültség még a villamos szakmában sem olyasmi, aminek örülünk, ha több van belőle, mint kellene. Innen már tényleg csak egy ugrás annak az igénynek a megfogalmazódása, hogy védekezzünk a kelleténél nagyobb, azaz a „túlfeszültségek” ellen. És hát mi más lenne erre alkalmas, mint egy túlfeszültség-védelmi eszköz? Bármennyire is logikusnak tűnhet ez a gondolatmenet, az alábbiakból ki fog derülni, hogy a „túlfeszültség elleni védelem” és a „túlfeszültség-védelmi eszköz” közötti kapcsolat nem ennyire egyszerű és egyértelmű. Ahhoz, hogy ezt megértsük, először vizsgáljuk meg, hogy milyen jelenségek vezetnek túlfeszültség keletkezéséhez.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Túlfeszültség-védelemVillámvédelem

Kapcsolódó