Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2017. május

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Napelemes trendek és tendenciák 2017-ben

Boros Viktor |  3157

Vannak, akik irányt mutatnak, és vannak a követők. Természetesen vannak esetek, amikor a követők jobban teljesítenek, mint azok, akik kitalálnak új dolgokat (lásd magyar mobiltelefon-hálózat: az infrastruktúra teljes hiánya hatására a szolgáltatók a legújabb generációs technológiákat vezették be, átugorva 1-2 köztes technológiai állomást), de sajnos Magyarország esetében a napelemes technológiák és design tekintetében csak 1-2 év lemaradással követjük a nyugat-európai trendeket.

Fények a ház körül

Érdekes kapcsolások I.

Porempovics József |  3780
1 5 (1)

A most induló kisebb cikksorozatban kicsit visszatérünk a lap hasábjain már többször elővett diszkrét, főleg moduláris (relés) vezérlőkkel kapcsolatos megoldásokra. Némi különbség lesz, hogy valamelyest komplexebb feladatokra keresünk elvi vagy a gyakorlatban is kipróbált kapcsolási és eszközválasztási lehetőségeket, melyek a régebbiekhez hasonlóan inkább ötletadó, gondolkodtató szándékkal készülnek, mint egy az egyben utánépítésre.

Elektromosautó-töltőállomás kategóriák és típusok

Elektromosautó-töltőállomások Magyarországon 5.

Kozma László |  2932

Korábbi cikkeinkben próbáltuk körüljárni az elektromosautó-töltőállomások bizonyos paramétereit, eddig azonban még egyáltalán nem ejtettünk szót magukról a töltőállomásokról, azok típusairól és elérhetőségükről. Mivel fiatal iparágról beszélhetünk, ezért nagyon gyorsan változnak a technológiák, ennek ellenére egy jól körülírható kategóriarendszer kezd kialakulni a töltőgyártóknál a töltők típusait illetően, lévén ezeket a termékeket sorozatban kell gyártani és standardok alapján kell megalkotni.

Áramütés elleni védelem szemrevételezéses ellenőrzése

Navigálás a változó előírások tengerében 49.

Rátai Attila |  6785
8 5 (6)

Az április havi lapszámban megjelent cikkben elkezdtük a MSZ HD 60364-6:2007 szabvány szemrevételezéssel kapcsolatos előírásainak fejtegetését, akkor az EPH-ról és az elosztók dokumentációjáról volt szó, most az áramütés elleni védelem szemrevételezéses ellenőrzése kerül sorra.

360 fokos látószögű mennyezeti mozgásérzékelők

Áttekintő táblázat

|  1118

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Mozgásérzékelők kiválasztási szempontjai

Nagy Ferenc |  3972
1 4 (1)

A mozgásérzékelők nagyot fejlődtek az utóbbi években, egyes típusok speciális megoldásokat kínálnak, de még a legkiválóbb érzékelő is működhet „rosszul”, amennyiben nem megfelelően lett kiválasztva, illetve beállítva. Amennyiben szükséges, tervezés vagy vásárlás előtt célszerű hozzáértő személy véleményét is kikérni.

Ismertető a METÁR-ról

Gullai Péter |  2321

Magyarország a Nemzeti Megújuló Energiahasznosítási Cselekvési Tervében vállalta, hogy a Megújuló Energia Irányelv (Renewable Energy Directive, RED) által 2020-ra kötelezővé tett 13%-os mértékhez képest 14,65% lesz a megújuló energia aránya a bruttó végső energiafelhasználásból. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legutóbbi statisztikai analízise szerint 2015-ben a megújulók aránya a teljes bruttó végső energiafogyasztásból 14,5% volt.

Rétegfűtésű forróvíztárolók

Hajdú István |  3449

Nincs könnyű helyzetben az, aki most szeretne vásárolni egy olyan elektromos fűtésű forróvíztárolót, amely megfelel a következő feltételek mindegyikének: legyen biztonságos, tartós, energiatakarékos, megfizethető, formatervezett, jó szervizhátterű, és legfőképp mindig legyen benne elegendő és megfelelő hőmérsékletű meleg víz.

Szemléletváltozás az építésügyi jogszabályokban III.

Dr. Jámbor Attila |  1463

Az építésügyben megvalósított bürokráciacsökkentő intézkedések részeként a különböző építési munkák kikerültek az építési engedély hatálya alól. A jogalkotó első lépésként a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó új lakóépületek esetében egy új ügyintézési rendet vezetett be 2016. január 1. napjától: ezt nevezik egyszerű bejelentésnek. Az egyszerű bejelentés szabályai már több alkalommal, legutóbb 2017. április 27-ei hatállyal módosultak.

Tungsram, a magyar csoda

Dobai Gábor |  1687

A Trianon utáni Magyarországon az ipar siralmas helyzetben volt, melyet a nyersanyagok hallatlan ára, a szén- és olajhiány jellemzett, szinte csodálatosnak tűnik, hogy volt olyan magyar vállalat, amely nemcsak a békebeli vagy háborús termelés arányait érte el, hanem hihetetlen mértékben emelkedett azok fölé.

Középfeszültségű szabadvezeték-hálózatok madárbarát méretezése

|  4266
1 3 (1)

Az elektromos vezetékek kétféle módon okozhatják a madarak pusztulását: a madarak áramütést szenvedhetnek, amikor két egymástól független, de azonos potenciálú, egyaránt feszültség alatt lévő vezetősodronyt (fázis–fázis zárlat) érintenek, vagy két különböző potenciálú oszlopelemet, például egy vezetősodronyt és egy kereszttartót (fázis–föld zárlat) érintenek egyidejűleg, vagy nekirepülhetnek a sodronynak (vezetéknek ütközés).