Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Középfeszültségű szabadvezeték-hálózatok madárbarát méretezése

2017. május 10. | VL online |  2699 |

Középfeszültségű szabadvezeték-hálózatok madárbarát méretezése

Az elektromos vezetékek kétféle módon okozhatják a madarak pusztulását: a madarak áramütést szenvedhetnek, amikor két egymástól független, de azonos potenciálú, egyaránt feszültség alatt lévő vezetősodronyt (fázis–fázis zárlat) érintenek, vagy két különböző potenciálú oszlopelemet, például egy vezetősodronyt és egy kereszttartót (fázis–föld zárlat) érintenek egyidejűleg, vagy nekirepülhetnek a sodronynak (vezetéknek ütközés).

Áramütés okozta madárpusztulás

A legnagyobb mértékű madárpusztulás és ezzel a legjelentősebb természetvédelmi kár az áramütés okozta madárpusztulás következtében jelentkezik, amely ezzel a legjelentősebb antropogén mortalitási faktor, és becsléseink szerint csak hazánkban legalább százezer madár elhullását okozza évente.

Áramütés tehát kétféle módon érhet egy madarat: fázis-fázis zárlat, és a fázis-föld zárlat következtében. Minden olyan oszlop és szerelvény, amelyen egy madár a szárnyaival, lábaival vagy más testrészével egyidejűleg érinthet két vezetőt (sodronyt), vagy egy vezetőt és egy földelt oszlopelemet (kereszttartót), veszélyt jelent a madarakra. Az oszlopok és szigetelők műszaki paraméterei miatt az áramütés a középfeszültségű elosztó hálózaton veszélyezteti a madarakat legnagyobb mértékben.

A legtöbb esetben az áldozat azonnal elpusztul, hiszen a mintegy 22 kV-os áram a két zárlatot okozó testrész (pl. láb és szárny, vagy a két szárny) között általában áthalad a szíven is. Ha a madár véletlenül túléli az áramütést, akkor égési sérülésekkel földre zuhan, ahol hosszabb-rövidebb szenvedés után nagy valószínűséggel ugyanúgy elpusztul, vagy ragadozók találnak rá, hurcolják el, ami még az áldozatok megtalálásának valószínűségét is jelentősen csökkenti.

A különböző madárfajok változó mértékben hajlamosak az áramütést eredményező zárlat kialakítására. A nyílt, kitett, viszonylag fátlan területeken előforduló fajok hajlamosabbak az oszlopok használatára, számukra kevés a természetes ülő- és leshely, ezáltal jobban ki is vannak téve az áramütés veszélyének. De jelentősen befolyásolja mindezt a szabadvezeték elhelyezkedése, az oszlopok fejszerkezete, a madarak testmérete, viselkedése, életmódja, egészségi állapota, sőt az egyedek kora és tapasztalata is. Hatással van maga az időjárás is a jelenségre, és az évszakok is befolyásolják, az év egyes időszakaiban ugyanis a középfeszültségű hálózat elemeinek használatát eltérő mértékben tapasztalhatjuk. Elmondható továbbá, hogy minél nagyobb méretű egy madár, annál nagyobb a valószínűsége, hogy testének két egymástól távolabb eső részével elektromos zárlatot idéz elő.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Átviteli hálózatElosztóhálózatMadárvédelem

Kapcsolódó