Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Áttekintő táblázat alapján

Mozgásérzékelők kiválasztási szempontjai

2017/5. lapszám | Nagy Ferenc |  3493 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Mozgásérzékelők kiválasztási szempontjai

A mozgásérzékelők nagyot fejlődtek az utóbbi években, egyes típusok speciális megoldásokat kínálnak, de még a legkiválóbb érzékelő is működhet „rosszul”, amennyiben nem megfelelően lett kiválasztva, illetve beállítva. Amennyiben szükséges, tervezés vagy vásárlás előtt célszerű hozzáértő személy véleményét is kikérni.

A mozgásérzékelők közül a működésük során az infravörös sugárzást használó (Pasive Infra Red, rövidítve: PIR) készülékekkel foglalkozunk, de léteznek a rádióhullámok tulajdonságait kihasználó (radar) érzékelők is, melyek nagyfrekvenciás jelet bocsátanak ki, és a mozgó tárgyról visszaverődő rádióhullám, valamint a kibocsátott jel közötti fáziseltérés alapján érzékeli a mozgást (Doppler-effektus). A PIR érzékelő az infravörös tartományba eső, a mozgó test vagy tárgy által kibocsátott fényt (hőt) érzékeli. Optikailag látnia kell a mozgó objektumot, mely hőmérsékletének különböznie kell a környezetétől. A megfelelő készülék kiválasztásához tisztában kell lenni a feladattal, meg kell határozni a célokat, ennek fényében lehet kiválasztani a legjobb megoldást. Két egyformának látszó termék között is lehetnek minőségi különbségek. A minőséget két csoportba sorolható tényezők határozzák meg, egyrészről szubjektív – ide tartozik például a dizájn –, másrészről technikai jellemzők összessége. A megfelelő technikai paramétereken túl (névleges feszültség, védelmi fokozat stb.) négy nagyon fontos jellemzőt kell figyelembe venni a helyes kiválasztásnál.

A cikk még 7 233 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Mozgásérzékelő