Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szemléletváltozás az építésügyi jogszabályokban III.

2017. május 10. | Dr. Jámbor Attila |  997 |

Szemléletváltozás az építésügyi jogszabályokban III.

Az építésügyben megvalósított bürokráciacsökkentő intézkedések részeként a különböző építési munkák kikerültek az építési engedély hatálya alól. A jogalkotó első lépésként a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó új lakóépületek esetében egy új ügyintézési rendet vezetett be 2016. január 1. napjától: ezt nevezik egyszerű bejelentésnek. Az egyszerű bejelentés szabályai már több alkalommal, legutóbb 2017. április 27-ei hatállyal módosultak.

Mire vonatkozik az egyszerű bejelentés?

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) hatályos 33/A. §-a határozza meg, hogy milyen építési tevékenységek esetében alkalmazhatják az építtetők az egyszerű bejelentést. Egyszerű bejelentéssel történhet:

  1. a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó új lakóépület építése,
  2. műemlék kivételével, a meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre bővítése,
  3. az a) és b) pontban foglalt építési munkákhoz szükséges tereprendezés, támfalépítés,
  4. természetes személy építtető 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó új lakóépületet érintő építési tevékenysége, ha azt saját lakhatás biztosítása céljából végzi, és az így megépült új lakóépület egy lakásnál többet nem tartalmaz,
  5. természetes személy építtető esetében – műemlék kivételével – a meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó bővítésére irányuló építési tevékenysége, ha azt saját lakhatása biztosítására szolgáló lakóépület tekintetében végzi.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Jogszabályok