Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Fények a ház körül

Érdekes kapcsolások I.

2017/5. lapszám | Porempovics József |  3377 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Fények a ház körül

A most induló kisebb cikksorozatban kicsit visszatérünk a lap hasábjain már többször elővett diszkrét, főleg moduláris (relés) vezérlőkkel kapcsolatos megoldásokra. Némi különbség lesz, hogy valamelyest komplexebb feladatokra keresünk elvi vagy a gyakorlatban is kipróbált kapcsolási és eszközválasztási lehetőségeket, melyek a régebbiekhez hasonlóan inkább ötletadó, gondolkodtató szándékkal készülnek, mint egy az egyben utánépítésre.

Egy-egy megoldást – ahol erre van lehetőség – megpróbálunk a relés eszközökön kívül más eszközökkel, rendszerekkel összeállítva is bemutatni, így pl. az épületautomatizálási rendszerek (intelligens otthon, okos ház stb.) lehetőségei is előkerülnek, vagy éppen egy egyedi beágyazott rendszerrel történő kompaktabb elektronika rövid bemutatása.

Mivel a cikkekben elvi megoldások is szerepelnek kapcsolási, bekötési ábrákkal együtt, ezért ezek saját projekthez történő felhasználása előtt mindenképpen ellenőrizni kell a villamossági, logikai, biztonságtechnikai és szabványszintű megfelelőséget. A bemutatott rajzok elsősorban logikai, vezérléstechnikai megközelítésben taglalják az adott megoldási lehetőséget – vagyis nem telepítési, kivitelezési tervek, így általában nem térnek ki az előírásoknak megfelelő védelmek kiépítésére és más, egyébként nem a vezérlés logikájához kapcsolódó, de szakmailag szükséges részletre. Már csak azért sem, mert ezek sokszor a helyi körülményektől, a villamossági rendszer helyi kiépítettségétől is függhetnek, melyeket egy általános elvi leírás nem tud figyelembe venni.

A cikk még 14 153 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KapcsolókOkosotthonReléVezérléstechnika

Kapcsolódó