Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Fények a ház körül

Érdekes kapcsolások I.

2017. május 10. | Porempovics József |  2787 |

Fények a ház körül

A most induló kisebb cikksorozatban kicsit visszatérünk a lap hasábjain már többször elővett diszkrét, főleg moduláris (relés) vezérlőkkel kapcsolatos megoldásokra. Némi különbség lesz, hogy valamelyest komplexebb feladatokra keresünk elvi vagy a gyakorlatban is kipróbált kapcsolási és eszközválasztási lehetőségeket, melyek a régebbiekhez hasonlóan inkább ötletadó, gondolkodtató szándékkal készülnek, mint egy az egyben utánépítésre.

Egy-egy megoldást – ahol erre van lehetőség – megpróbálunk a relés eszközökön kívül más eszközökkel, rendszerekkel összeállítva is bemutatni, így pl. az épületautomatizálási rendszerek (intelligens otthon, okos ház stb.) lehetőségei is előkerülnek, vagy éppen egy egyedi beágyazott rendszerrel történő kompaktabb elektronika rövid bemutatása.

Mivel a cikkekben elvi megoldások is szerepelnek kapcsolási, bekötési ábrákkal együtt, ezért ezek saját projekthez történő felhasználása előtt mindenképpen ellenőrizni kell a villamossági, logikai, biztonságtechnikai és szabványszintű megfelelőséget. A bemutatott rajzok elsősorban logikai, vezérléstechnikai megközelítésben taglalják az adott megoldási lehetőséget – vagyis nem telepítési, kivitelezési tervek, így általában nem térnek ki az előírásoknak megfelelő védelmek kiépítésére és más, egyébként nem a vezérlés logikájához kapcsolódó, de szakmailag szükséges részletre. Már csak azért sem, mert ezek sokszor a helyi körülményektől, a villamossági rendszer helyi kiépítettségétől is függhetnek, melyeket egy általános elvi leírás nem tud figyelembe venni.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

KapcsolókOkosotthonReléVezérléstechnika

Kapcsolódó