Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Internetrádió

Rádió a kapcsoló helyén 2.

2017. április 11. | Porempovics József |  4206 |

Internetrádió

A fali szerelvény-jellegű rádiók bemutatásának sorát az internet-alapú rádiókkal folytatjuk, melyek digitális mivoltuknak köszönhetően számos előnyt biztosítanak a földi műsorszórással szemben, és a nagy felbontású kijelzővel rendelkezők akár videótartalmakat is képesek megjeleníteni, így pl. videó kaputelefon beltéri egységeként is használhatók.

Az előző cikkben bemutatott fali szerelvény jellegű FM rádió megoldások analóg műsorszórásnak tekintendők, mivel analóg audió jelek továbbítását jelenti jellemzően egy vivőfrekvencia modulációjával (FM-nél), mely szintén analóg. Annak ellenére is analóg, hogy szinte mindegyik FM rádiócsatorna sugároz úgynevezett RDS (Radio Data System - Rádiós Adat Rendszer) jeleket. Az RDS nem más, mint egy kommunikációs protokoll, mellyel az FM rádióadások kis mennyiségű kiegészítő információkat (adóazonosítás, frekvencia, aktuális műsor, pontos idő stb.) tudnak küldeni digitális formában az erre alkalmas kijelzővel rendelkező vevők számára. A digitális információkat egy úgynevezett segéd-vivőfrekvencia modulációja hordozza úgy, hogy nem okoz hallható zavarokat az eredeti rádiójelben, nem torzítja a frekvenciamodulációt.

A most bemutatandó internet alapú rádió megoldások nem keverendők össze a digitális rádiózás fogalmával. A digitális rádió műsorszórás (DAB – Digital Audio Broadcasting) a digitális televízió műsorszóráshoz hasonlóan a földfelszíni analóg jelátvitelű (AM/FM) műsorszórás kiváltását célzó fejlesztés. Néhány csatorna Magyarország egyes területein is elérhető kísérleti jelleggel, de a vételéhez erre alkalmas vevőkészülékre van szükség.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Okos eszközökOkosotthonVezérléstechnika

Kapcsolódó