Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Internetrádió

Rádió a kapcsoló helyén 2.

2017/4. lapszám | Porempovics József |  4730 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Internetrádió

A fali szerelvény-jellegű rádiók bemutatásának sorát az internet-alapú rádiókkal folytatjuk, melyek digitális mivoltuknak köszönhetően számos előnyt biztosítanak a földi műsorszórással szemben, és a nagy felbontású kijelzővel rendelkezők akár videótartalmakat is képesek megjeleníteni, így pl. videó kaputelefon beltéri egységeként is használhatók.

Az előző cikkben bemutatott fali szerelvény jellegű FM rádió megoldások analóg műsorszórásnak tekintendők, mivel analóg audió jelek továbbítását jelenti jellemzően egy vivőfrekvencia modulációjával (FM-nél), mely szintén analóg. Annak ellenére is analóg, hogy szinte mindegyik FM rádiócsatorna sugároz úgynevezett RDS (Radio Data System - Rádiós Adat Rendszer) jeleket. Az RDS nem más, mint egy kommunikációs protokoll, mellyel az FM rádióadások kis mennyiségű kiegészítő információkat (adóazonosítás, frekvencia, aktuális műsor, pontos idő stb.) tudnak küldeni digitális formában az erre alkalmas kijelzővel rendelkező vevők számára. A digitális információkat egy úgynevezett segéd-vivőfrekvencia modulációja hordozza úgy, hogy nem okoz hallható zavarokat az eredeti rádiójelben, nem torzítja a frekvenciamodulációt.

A most bemutatandó internet alapú rádió megoldások nem keverendők össze a digitális rádiózás fogalmával. A digitális rádió műsorszórás (DAB – Digital Audio Broadcasting) a digitális televízió műsorszóráshoz hasonlóan a földfelszíni analóg jelátvitelű (AM/FM) műsorszórás kiváltását célzó fejlesztés. Néhány csatorna Magyarország egyes területein is elérhető kísérleti jelleggel, de a vételéhez erre alkalmas vevőkészülékre van szükség.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Okos eszközökOkosotthonVezérléstechnika

Kapcsolódó