Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Áramütés elleni védelem szemrevételezéses ellenőrzése

Navigálás a változó előírások tengerében 49.

2017. május 10. | Rátai Attila |  5221 |

Áramütés elleni védelem szemrevételezéses ellenőrzése

Az április havi lapszámban megjelent cikkben elkezdtük a MSZ HD 60364-6:2007 szabvány szemrevételezéssel kapcsolatos előírásainak fejtegetését, akkor az EPH-ról és az elosztók dokumentációjáról volt szó, most az áramütés elleni védelem szemrevételezéses ellenőrzése kerül sorra.

Navigálás a változó előírások tengerében 48.
Szemrevételezés és ellenőrzés: EPH és elosztók

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, ahogy az az előző cikkből is kiderült, hogy az MSZ HD 60364-6:2007 nem érintésvédelmi és nem is tűzvédelmi irat. Tekintsük át, hogy a szabvány milyen útmutatásokat ad az ellenőrzéssel kapcsolatban – ami ugye a szemrevételezéses ellenőrzést is magában foglalja.

Irányelvek

Minden villamos berendezést az ésszerű megvalósíthatóság határán belül ellenőrizni kell. Ez történhet a szerelés alatt, a szerelés befejezése után, de legkésőbb az üzemszerű használatbavétel előtt. (Arra hivatkozni, hogy az ellenőrzés túl bonyolult, mert be kell hozzá menni a gyárkapun, kicsit átlátszó, azonban a szivattyú fedelének mind a 16 db M16 csavarját sem kell meglazítani a védővezető színjelölésének ellenőrzéséhez.) Az MSZ HD 60364-5-51 szabvány 514.5 fejezetében szereplő információk a vizsgálatot végző személy rendelkezésére kell, hogy álljanak. Továbbá minden olyan információval rendelkezni kell, ami a vizsgálat megkezdéséhez szükséges.

Az MSZ HD 60364-6 szerinti ellenőrzés alapvető célja annak ellenőrzése, hogy az adott villamos berendezés minden pontban megfelel-e az MSZ HD 60364 szabványsorozat összes követelményének. Tehát nem tehetjük meg, hogy figyelmen kívül hagyjuk bizonyos részét, amelyek amúgy érintve vannak a vizsgált villamos berendezés létesítési előírásai révén.

Egy másik ide vonatkozó, nem elfelejtendő tény, hogy ezzel a szabvánnyal régebbi létesítéseket nem tudunk vizsgálni. Pontosabban tudunk, ha a felújítás – vagyis az újabb követelményeknek való megfeleltetés a cél.

A szabvány felhívja a figyelmünket arra, hogy óvintézkedéseket kell tenni arra, hogy a vizsgálatok ne veszélyeztessék se az embereket, se az állatállományt. A vizsgálatok akkor sem jelenthetnek veszélyt, ha az áramkör vagy villamos berendezésrész hibás.

Amennyiben bővítés vagy átalakítás történik, ellenőrizni kell, hogy a HD 60364 szabványsorozat követelményei ki vannak-e elégítve, és azt is, hogy a már meglévő villamos berendezés biztonsága nem csökkent.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

ÁramütésDokumentálásEllenőrzésÉpületvillamosságMSZ HD 60364Védelem

Kapcsolódó