Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2020. október

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

HMKE: meghiúsult üzembe helyezés

Benyák László |  2094
10 4.8 (10)

A megújuló energiatermelés rohamos fejlődésével együtt egyre nagyobb számban jelennek meg a családi házak tetején a háztartási méretű kiserőművek. A HMKE létesítésére vonatkozó előírásokat és követelményeket, a lap áprilisi számában már részleteztem, de a nagyszámú érdeklődésre tekintettel az alábbi példán keresztül folytatjuk a témát gyakorlati szemmel.

Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel

Balogh Zoltán |  1192
3 4.67 (3)

Köztudott, hogy egy lakóépület vagy akár más rendeltetésű épületek energiafelhasználásának legnagyobb hányadát a fűtésre és hűtésre fordítjuk. Ez a gyakorlatban 50-70%-a is lehet az épület teljes energiafelhasználásának. Ennek megfelelően ezen rendszerek megfelelő és gazdaságos üzemeltetése eredményezi a legnagyobb energiamegtakarítást. Éppen ezért ez az a terület, amit még a lakóingatlanok nagy részében is első körben automatizálnak. Persze, ennek az automatizálásnak is különböző szintjei lehetnek.

Zuhany, EPH, szigetelőszalag, csillár, világítás, összekötő

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  2549
13 4.9 (10)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol minden hónapban, a lap 12-13. oldalán az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Az évek alatt a szerkesztőségünkhöz beérkezett több ezer fotó jól reprezentálja a hazai ingatlanok villamos hálózatának leromlott, szakszerűtlenül kivitelezett, balesetveszélyes állapotát, egyben jelzi a korrekt szakmunkára való égető szükséget.

Ki telepíthet elektromosautó-töltőállomást?

Kozma László |  2351
25 4.76 (21)

A Villanyszerelők Lapja hasábjain már sok nézőpontból írtunk az elektromosautó-töltőállomásokról és a töltőállomásokat érintő számtalan területről. A cikk címében felvetett kérdésről érintőlegesen már esett szó, azonban ennyire konkrétan még soha nem tárgyaltuk meg: ki telepíthet elektromosautó-töltőállomást Magyarországon és milyen feltételeknek kell megfelelnie a szakembernek? A kérdés teljes mértékben releváns és fontos, azonban a cikkből kiderül, hogy semmi ördöngösség nincs a dologban.

120–180° látószögű kültéri mozgásérzékelők

Áttekintő táblázat

VL online |  771
1 5 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Tungsram: Innovatív kínálat a fényes, okos jövőért

Támogatott cikk |  1178
1

A Tungsram 2018-ban innovatív európai prémiummárkaként tért vissza a világpiacra. Mára világítási termékpalettája a bel- és kültéri világítás valamennyi területére kínál megoldásokat, a lakásoktól az iskolákon, nyilvános- és irodaépületeken, töltőállomásokon, és sportarénákon keresztül a közutakig és parkolókig.

Relés jelenlétszimuláció

Relés ötletek és trükkök 12.

Porempovics József |  2206
3 5 (2)

A családi házak, lakások betörésvédelmének megtervezése és kivitelezése egy önálló szakmaként ismert, profi műveléséhez komoly szakmai ismeretek szükségesek. Érteni kell mind a mechanikus, mind az elektronikus védelmi megoldásokhoz, hiszen a jó védelemhez mindenképpen vegyes rendszert érdemes kiépíteni. Az elektronikus védelem egyik része viszont mindenképpen összefügg a villanyszerelői tevékenységgel. Mondhatni nem ritka, hogy a villamos rendszer kiépítésére felkért vállalkozótól a megrendelők szinte „elvárnak” némi szakismeretet ez irányba is, sőt bizonyos szintig telepítési igényekkel is előállnak.

Hírek, újdonságok

Októberi híreink

VL online |  983
5 4.5 (4)

A Villanyszerelők Lapja hasábjain minden hónapban összeállítást közlünk az iparági partnereink termékújdonságairól, híreiről.

Megérkezett az új Sedna

Mindenki jól jár

Támogatott cikk |  2711
2 4.5 (2)

Az építkezők, lakásfelújítók számára ma már a stílusos belső tér, a részletek összhangja is kiemelkedően fontos, így nagy figyelem irányul az olyan kiegészítőkre is, mint például a villanykapcsolók.

Felhőgyár

Deme László |  736
1 5 (1)

Megvilágított páragömbök színesítik Budapest egyik legnagyobb lakótelepének főutcáját, kellemes környezetet teremtve az ott élőknek.

Kiegészítő védelem és alapvédelmi módok

MSZ HD 60364-4-41

Rátai Attila |  4526
12 5 (9)

Az elmúlt két lapszámban került terítékre az MSZ HD 60364-4-41 szabványban található védelmi módokkal kapcsolatos követelmények elemzése, jelen cikkünkben ezt folytatjuk. Először átnézzük a kiegészítő védelmi módokat, majd megbeszéljük az alapvédelmi módokat. Sőt, részletesen ismertetjük a védelmi módokat csak szakképzett vagy kioktatott személyek által használt villamos berendezések esetében is.