Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Eszközeink

Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel

2020/10. lapszám | Balogh Zoltán |  799 |

Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel

Köztudott, hogy egy lakóépület vagy akár más rendeltetésű épületek energiafelhasználásának legnagyobb hányadát a fűtésre és hűtésre fordítjuk. Ez a gyakorlatban 50-70%-a is lehet az épület teljes energiafelhasználásának. Ennek megfelelően ezen rendszerek megfelelő és gazdaságos üzemeltetése eredményezi a legnagyobb energiamegtakarítást. Éppen ezért ez az a terület, amit még a lakóingatlanok nagy részében is első körben automatizálnak. Persze, ennek az automatizálásnak is különböző szintjei lehetnek.

Egy komplexen kialakított KNX-rendszer esetében két fő területre bonthatjuk a gépészeti vezérlést. Az egyik az előállítási oldal, ez praktikusan a hőtermelés vezérlését jelenti (és/vagy a hűtőközeg kezelését). Egészen addig, amíg a kívánt hőmérsékletű fűtő (hűtő) folyadékot előállítottuk. A másik pedig az elvételi oldal. Az egyszerűség kedvéért ez lehet a padlófűtés osztó-gyűjtőinek vezérlése, tehát, amikor a gépházból már az elmenő oldalt szabályozzuk.

A cikk még 12 234 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KNX

Kapcsolódó