Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Világításvezérlés KNX-szel

2019. szeptember 17. | Balogh Zoltán |  1361 |

Világításvezérlés KNX-szel

A KNX-es világításvezérlés a klasszikus elvek és a gyorsan fejlődő technológia meg-megújuló egyvelege. A jelen cikkben összefoglaljuk, hol tart ma az épületfunkciók ezen szegmense. Mit érdemes tudni a mai modern fényforrásokról? Hogyan reagáltak a gyártók a félvezető alapú, LED-fényforrások elterjedésére? Milyen kihívást jelent a fényerőszabályzók (dimmerek) számára egy LED-es fényforrás szabályozása? Melyen sajátos megoldásokat kínál egy KNX-rendszer egyéb világításvezérlési rendszerekhez vagy akár a hagyományos villanyszereléshez képest? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a válasz a cikkünkben.

Az utóbbi 10 évben nagyot fordult a világ a fényforrások tekintetében. Ez részben az energiamegtakarítást szorgalmazó szabályozások életbe lépésének, illetve a LED-technológia fejlesztésének köszönhető.

Az energiamegtakarítás természetes igénye hívta életre – többek között – az MSZ EN 15232-es szabványt, amely leírja, hogy miként növeli egy épület energiahatékonyságát az épületautomatizálás. A szabvány részletesen kitér arra, hogy milyen automatikafunkciókat kell beépíteni ahhoz, hogy egy épület (középület vagy családi ház) energetikai besorolását magasabb fokozatba lehessen emelni, és hogy ez százalékos mértékben mekkora hatékonyságnövelést fog eredményezni.

Gyakorlatilag ugyancsak energetikai megfontolások miatt merült fel a félvezetők alkalmazása a világítástechnikában, hiszen a néhány wattot fogyasztó LED-ek fejlesztése azzal a reménnyel kecsegtetett a 2000-es évek elején, hogy a jövő fényforrásával van dolgunk. Azóta megvalósult a LED-ek piaci térhódítása – nézzük, milyen eredménnyel.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

KNXVezérléstechnikaVilágítástechnika

Kapcsolódó