Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A KNX-rendszer alapja és technikai felépítése

2019. február 11. | Balogh Zoltán |  6230 |

A KNX-rendszer alapja és technikai felépítése

Mindenki hallott róla. Mindenkinek van valami elképzelése róla. Sokan talán még találkoztak is vele, de mégis kevesen ismerik igazából. Kiváló hazai szakembereknek köszönhetően a 90-es évek közepe óta már Magyarországon is számtalan épület készült KNX-technikával. Közös jellemzőjük, hogy a mai napig működnek! De mitől is ennyire stabil és sokoldalú ez a szabvány? Ezt szeretnénk először a műszaki oldalról megközelíteni.

A hagyományos villanyszerelésben a fogyasztókat mindig a főáramkörre kapcsoljuk. A kapcsoló és/vagy érzékelő közvetlenül vagy egy relén keresztül kapcsolódik a fogyasztóhoz. A kapcsoló vagy érzékelő, illetve a fogyasztó közötti vezetékezés kialakítása határozza meg a csatolt fogyasztó működését. A KNX-technológia szerinti szereléskor a fogyasztót közvetett módon kapcsoljuk. Mindegyik működtető elem – ezeket szenzoroknak nevezzük – és a tényleges kapcsolóelemek – aktorok – egy közös átviteli médiumon keresztül kapcsolódnak össze. Így, ha egy vezérlőgombot megnyomunk, az információt (táviratot) küld az átviteli médiumon át a végrehajtó egységnek (aktornak), amely aztán végrehajtja a parancsot, kapcsolja a terhelést.

A KNX-szabvány többféle fizikai átviteli médium használatát is megengedi. Dolgozhatunk csavart érpárú médiummal (TP), használhatjuk az erősáramú hálózatot (PL), kiépíthetünk rádiófrekvenciás kapcsolatot (RF) vagy IP-alapú hálózatot. A gyakorlatban legtöbbször a csavart érpárú technológiát használjuk. Ennek oka, hogy ez a legstabilabb átviteli médium. Az átvitel stabilitását ugyanis sok tényező befolyásolhatja. Például az RF átvitel instabillá válik, ha az optimálisnál nagyobb épületben alkalmazzuk, de rossz hatással van rá a vasbeton szerkezetek árnyékoló hatása is. A kábelezést ezek a tényezők nem befolyásolják. Ennek ellenére még mindig marad sok zavaró tényező, mint például az ipari környezetben fellépő magas elektromágneses sugárzás vagy a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok. Szerencsére a KNX-egyesület nagyon szigorú műszaki követelményeket állít a KNX-gyártók elé, és csak olyan eszközök kaphatnak KNX-minősítést, melyek használata minden tekintetben megfelel a szabvány előírásainak.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

KNX