Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Kiegészítő védelem és alapvédelmi módok

MSZ HD 60364-4-41

2020. október 12. | Rátai Attila |  1481 |

Kiegészítő védelem és alapvédelmi módok

Az elmúlt két lapszámban került terítékre az MSZ HD 60364-4-41 szabványban található védelmi módokkal kapcsolatos követelmények elemzése, jelen cikkünkben ezt folytatjuk. Először átnézzük a kiegészítő védelmi módokat, majd megbeszéljük az alapvédelmi módokat. Sőt, részletesen ismertetjük a védelmi módokat csak szakképzett vagy kioktatott személyek által használt villamos berendezések esetében is.

Kiegészítő védelem

A kiegészítő védelmek önállóan nem alkalmazhatók. Az MSZ HD 60364-7-es lapokban meghatározott környezetben viszont kötelezőek lehetnek. Két kiegészítő védelmet ír a szabvány:

  • áram-védőkapcsolók,
  • kiegészítő egyenpotenciálú összekötés

Kiegészítő védelem: áram-védőkapcsolók

Két terület miatt ajánlja a szabvány a legfeljebb 30 mA-es névleges kioldóáramú áram-védőkapcsolók kiegészítő védelemként való alkalmazását:

  • az alap és/vagy a hibavédelem meghibásodás esetére,
  • gondtalan kezelés esetére.

Megjegyeznénk, hogy L-N közötti matatás esetén az áram-védőkapcsoló nem fog megszólalni, de a megbontott szerkezetben fázisra nyúlva és a földelt fémszerkezetbe kapaszkodva igen. A szabvány felhívja a figyelmet, hogy az áram-védőkapcsoló alkalmazása önálló védelmi módként nem fogadható el, csak a már tárgyalt fő védelmi módok kiegészítéseként.

Gyakori hiba, hogy panelépületek lakásainak PE-vezető nélküli áramköreibe felrakott I. év. osztályú szerkezeteinek védelmét áram-védőkapcsolóval oldják meg. Ez két szempontból is kifogásolható:

  • Az ilyen áramkörök kettős vagy megerősített szigetelés védelmi módúak. A szabvány szerint nem lehet I. év. osztályú szerkezeteket alkalmazni.
  • A szerkezet meghibásodása esetén a feszültség kikerül a burkolatra és nem történik önműködő leoldás. Az tény, hogy áramütés se tudja érni azt, aki megérinti, mivel ez esetben már megszólal az ÁVK. Azonban, ahogy említettük, ez esetben az ÁVK csak a kiegészítő védelmet látja el, ami önmagában nem elegendő.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

DokumentálásMSZ HD 60364Szabványok

Kapcsolódó

Kettős vagy megerősített szigetelés

Kettős vagy megerősített szigetelés

villamos elválasztás és védelem törpefeszültséggel védelmi mód, MSZ HD 60364-4-41

Milyen hibákat kerüljünk el?

Milyen hibákat kerüljünk el?

Navigálás a változó előírások tengerében 60.