Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szabványok

Kiegészítő védelem és alapvédelmi módok

MSZ HD 60364-4-41

2020/10. lapszám | Rátai Attila |  4418 |

Kiegészítő védelem és alapvédelmi módok

Az elmúlt két lapszámban került terítékre az MSZ HD 60364-4-41 szabványban található védelmi módokkal kapcsolatos követelmények elemzése, jelen cikkünkben ezt folytatjuk. Először átnézzük a kiegészítő védelmi módokat, majd megbeszéljük az alapvédelmi módokat. Sőt, részletesen ismertetjük a védelmi módokat csak szakképzett vagy kioktatott személyek által használt villamos berendezések esetében is.

Kiegészítő védelem

A kiegészítő védelmek önállóan nem alkalmazhatók. Az MSZ HD 60364-7-es lapokban meghatározott környezetben viszont kötelezőek lehetnek. Két kiegészítő védelmet ír a szabvány:

  • áram-védőkapcsolók,
  • kiegészítő egyenpotenciálú összekötés

Kiegészítő védelem: áram-védőkapcsolók

Két terület miatt ajánlja a szabvány a legfeljebb 30 mA-es névleges kioldóáramú áram-védőkapcsolók kiegészítő védelemként való alkalmazását:

  • az alap és/vagy a hibavédelem meghibásodás esetére,
  • gondtalan kezelés esetére.

Megjegyeznénk, hogy L-N közötti matatás esetén az áram-védőkapcsoló nem fog megszólalni, de a megbontott szerkezetben fázisra nyúlva és a földelt fémszerkezetbe kapaszkodva igen. A szabvány felhívja a figyelmet, hogy az áram-védőkapcsoló alkalmazása önálló védelmi módként nem fogadható el, csak a már tárgyalt fő védelmi módok kiegészítéseként.

Gyakori hiba, hogy panelépületek lakásainak PE-vezető nélküli áramköreibe felrakott I. év. osztályú szerkezeteinek védelmét áram-védőkapcsolóval oldják meg. Ez két szempontból is kifogásolható:

  • Az ilyen áramkörök kettős vagy megerősített szigetelés védelmi módúak. A szabvány szerint nem lehet I. év. osztályú szerkezeteket alkalmazni.
  • A szerkezet meghibásodása esetén a feszültség kikerül a burkolatra és nem történik önműködő leoldás. Az tény, hogy áramütés se tudja érni azt, aki megérinti, mivel ez esetben már megszólal az ÁVK. Azonban, ahogy említettük, ez esetben az ÁVK csak a kiegészítő védelmet látja el, ami önmagában nem elegendő.

A cikk még 21 489 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

DokumentálásMSZ HD 60364Szabványok

Kapcsolódó

Kettős vagy megerősített szigetelés

Kettős vagy megerősített szigetelés

villamos elválasztás és védelem törpefeszültséggel védelmi mód, MSZ HD 60364-4-41

Milyen hibákat kerüljünk el?

Milyen hibákat kerüljünk el?

Navigálás a változó előírások tengerében 60.