Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szabványok

Áramütés elleni védelem

MSZ HD 60364-4-41

2020/6. lapszám | Rátai Attila |  2906 |

Áramütés elleni védelem

Megjelent és ez év közepétől kötelezővé válik az MSZ HD 60364-4-41:2018-as lapja. A szabványokkal foglalkozó cikksorozatunkban részletesen fogjuk tárgyalni, felelevenítve azt, amit eddig is tudtunk, illetve kijavítva, amit eddig rosszul vagy nem pontosan használtunk.

Mikor ér valakit áramütés? Ha feszültség kerül rá. De boncolgassuk csak ezt egy kicsit. Ha ezt megértjük, akkor az áramütés elleni védelemmel kapcsolatban sosem fogunk mellényúlni. Mi is a feszültség? Potenciálkülönbség. Tehát, akkor van gond, ha testünk két pontja között feszültség van, vagy másképp fogalmazva: potenciálkülönbség.

Ha potenciálon vagyunk, de nem vagyunk feszültségen, akkor nincs gond. Tehát az áramütés elleni védelemnek csak egy feladata van: ne legyünk feszültségen. Vagy: ne legyen testünk két különböző része különböző potenciálon. Két egyszerre megérinthető pont közötti potenciálkülönbséget nevezzük érintési feszültségnek.

A cikk még 5 793 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szabványok