Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Érdekesség

Felhőgyár

2020/10. lapszám | Deme László |  1748 |

Felhőgyár

Megvilágított páragömbök színesítik Budapest egyik legnagyobb lakótelepének főutcáját, kellemes környezetet teremtve az ott élőknek.

Számos helyen találkozhatunk ún. párakapuval, amelyek a tikkasztó melegben hűsítő vízpermettel nyújtanak felüdülést a járókelőknek, azonban ezek elég korlátozott területet kezelnek. Ezt a problémát igyekezett orvosolni egy érdekes szerkezet, ami egy magas, függőleges oszlopból számos helyen lövelli ki a vízpárafelhőket, valóságos felhőgyárat alkotva.

A kezdeti kísérletezgetés után kialakult a konstrukció. Kiderült, hogy az ideális oszlopmagasság 20 méter körül van és kb. 60-70 centiméterenként, azaz több mint húsz helyen érdemes a párát kilövellni különböző irányokban, körbe-körbe.
A felhőgyár azonban nem csak nappal működik, a forró estéken, éjszakákon is rendelkezésére áll a hűsölni vágyóknak. A szerkezet természetesen nem maradhat sötétben, világításra is szükség van. A világítást összekapcsolták a párakészítéssel, azaz minden kijövő párafelhőt az oszlopra szerelt tárcsákon elhelyezett lámpatesttel világítanak meg. Ezáltal egy lenyűgöző vizes fényjáték jön létre. Hogy még szenzációsabb legyen a látvány, a világítás színváltós.

Az egyedülálló szerkezetet Kőbányán helyezték üzembe, de a sikerre való tekintettel rövidesen újabbat állítottak fel, ugyancsak Kőbányán. A két szerkezetet tesztelik, tapasztalatokat gyűjtenek, mielőtt szélesebb körben is propagálni kezdik. Van ugyanis egy-két olyan dolog, amit mindenképpen érdemes megfontolni. A szerkezet összetett és ezért kicsit bonyolult. Folyamatos egyenletes víznyomásra van szükség, a szivattyúknak, a vízpermetet előállító gépeknek stabilan kell működniük, az elhasznált vizet vissza kell pótolni a rendszerbe ügyelve arra, hogy az aknákat ne töltse meg a víz.

Egy 20 méter magas oszlopon összesen 27 db 10 W-os, víz alatti használatra alkalmas RGBW LED-lámpatest működik. A világítást előre be lehet programozni, így a be- és kikapcsolás mellett a színes műsorválasztást is előre össze lehet állítani. Az elosztóban a vezérlőpultot el lehet helyezni, de az elosztó helyét úgy kell megválasztani, hogy még véletlenül se kerüljön a felhőgyár hatáskörzetébe.

A berendezés időjárás- és évszakfüggő, nagyobb szél esetén nem használható és a fagyok idején ki kell kapcsolni. A berendezés ezért szél- és hőmérsékletmérővel van felszerelve, és a kritikus értékeknél automatikusan leállítja a működést, rosszabb esetben be sem kapcsolja.

Mivel a felhőgyár hasznos és látványos, nem vállalunk nagy kockázatot, ha megjósoljuk, hogy rövidesen számos helyen fel fog bukkanni.