Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

HMKE: meghiúsult üzembe helyezés

2020. október 12. | Benyák László |  1219 |

HMKE: meghiúsult üzembe helyezés

A megújuló energiatermelés rohamos fejlődésével együtt egyre nagyobb számban jelennek meg a családi házak tetején a háztartási méretű kiserőművek. A HMKE létesítésére vonatkozó előírásokat és követelményeket, a lap áprilisi számában már részleteztem, de a nagyszámú érdeklődésre tekintettel az alábbi példán keresztül folytatjuk a témát gyakorlati szemmel.

Egy 1978-ban épült családi ház tetején 5 kW teljesítményű HMKE-t igényelt az ügyfél. Az üzembe helyezés meghiúsult, az ügyfél nagyon felháborodott, elégedetlen, mondván, hogy ő a tervezőt és a kivitelezőt kifizette. Mi a megoldás? Hol a hiba?

Alaphelyzet

A felhasználói tulajdonú vezetékhálózat biztonságosságát igazoló dokumentumok nem állnak rendelkezésre. A létesítést követő – használatbavételt megelőző – érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat eredményeként kiadott, megfelelőségét igazoló minősítő irat, valamint a jogszabály által előírt gyakoriságú időszakos szerelői ellenőrzés megtörténtét és az ellenőrzés eredményét tartalmazó dokumentumok, nem állnak rendelkezésre.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Villanyszerelés

Kapcsolódó