Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hogyan alakítsuk ki a fogyasztásmérőhelyet?

2020. május 19. | VL online |  5115 |

Hogyan alakítsuk ki a fogyasztásmérőhelyet?

A szükséges és elégséges műszaki feltételeket a vonatkozó jogszabályok és szabványok figyelembevételével kell meghatározni. Az ilyen módon meghatározott műszaki biztonsági szintet sem a tervező, sem a kivitelező nem csökkentheti.

Javasolt a kész gyártmányként forgalomba hozott, rendszerengedéllyel rendelkező, földbe ásható lábazatú fogyasztásmérőhely alkalmazása. Ezek jellemzője, hogy a legkisebb költség elvén kerülnek forgalomba, és teljesítik a velük szemben támasztott követelményeket. Magukba foglalják a csatlakozó főelosztót, a méretlen elosztást, a fogyasztásmérő felszereléséhez szükséges térrészt, és lehetővé teszik a mért fővezeték indítását. Ezeket a szekrényeket az arra jogosult tervező által készített – engedélyekkel, hozzájárulásokkal ellátott – tervben és a telepítési útmutatóban meghatározottak szerint kell telepíteni. A kereskedelmi forgalomban megvásárolható, földbe ásható, rendszerengedéllyel rendelkező fogyasztásmérési helyek alkalmazásától egyedi tervezési eljárás keretében el lehet térni, de nem javasolt.

Előfordul, hogy a regisztrált villanyszerelő nem az említett műszaki megoldást választja, hanem inkább úgy dönt, hogy maga találja ki a műszaki tartalmat, illetve szereli össze a fogyasztásmérő elhelyezésére szolgáló rendszerengedéllyel rendelkező szekrényt (dobozt) a csatlakozó főelosztóval, mért főelosztóval stb. Ez persze nem tilos, de a következőkben említettek miatt nem is javasolt.

Az új fogyasztói bekapcsolások előkészítése, valamint a többletigények kielégítése során felmerülő kérdésekre ad választ a  Villanyszerelők Lapja májusi számában olvasható családi ház hálózatra csatlakoztatása földkábellel című cikke.

2020. május 11-én megjelent meg a VL 177. száma 

ízelítő a tartalomból:

  • Benyák László: Családi ház hálózatra csatlakoztatása földkábellel. Milyen legyen a fogyasztásmérőhely?
  • Hárfás Zsolt: High-tech atomerőművi tervezés
  • Balogh Zoltán: Árnyékolóvezérlés KNX-szel
  • Parádi Ervin: Robbanásbiztonság-technika – Anomáliák I.
  • Digitális lézeres távolságmérők áttekintő táblázata
  • Barcsi Tamás: Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában II.
  • Rátai Attila: EPH-bekötés szükségességének elbírálása III. Villámvédelmi EPH
  • Porempovics József: Feszültségfigyelő kapcsolások 

Legyen Ön is a VL előfizetője!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor kérjük, szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ElőfizetésFogyasztásmérőVillanyszerelésVillanyszerelők Lapja