Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hogyan feleljen meg a villanyszerelő az ügyfél és az előírások elvárásainak?

| |  1684 |

Hogyan feleljen meg a villanyszerelő az ügyfél és az előírások elvárásainak?

Sajnálatos tény, hogy a megvalósult kivitelezések és a vonatkozó követelmények között sokszor jelentős eltérések tapasztalhatók. Mi lehet ennek az oka? A villanyszereléssel összefüggő felhasználói igényeknek, valamint a jogszabályok állította követelményeknek való megfelelés rendszerint jelentős kihívás elé állítja a villamos szakembereket.

Sajnálatos módon az esetek jelentős részében, a mindenáron megfelelni akarás eredményeként, egyfajta olcsósítás zajlik, amely negatívan befolyásolja az elvárható műszaki minimumot.

Ezzel összefüggő érdekes tény, hogy amíg például egy kondenzációs kazán létesítésével kapcsolatban a fogyasztók megértik, hogy a beavatkozásnak feltételei és jelentős költsége van, addig az épületvillamossági létesítéssel, felújítással, átalakítással kapcsolatos kiadásokat az ügyfelek nem, vagy csak nehezen fogadják el.

1995. évi XXVIII. törvény 6. § (1) bekezdése alapján a szabványok alkalmazása önkéntes – sokszor halljuk az erre való hivatkozást, ám a felelősen eljáró és az előírásokat ismerő szakemberek számára ez gyakorlatilag azt jelentheti, hogy a szabványok használata „kötelezőbb, a kötelezőnél”.

Mindez azt jelenti, hogy csak azt a munkát szabad elvállalni, amelyet a vonatkozó jogszabályoknak, hatósági előírásoknak, műszaki biztonsági követelményeknek megfelelően, a szakma szabályai szerint, úgy tud a villamos szakember elvégezni, hogy a megrendelő megelégedésére mellett, megtalálja a saját számításait is.

Az októberi számunkban a fentiekre igyekszünk válasszal szolgálni „A felhasználói igények és a követelmények csapdájában” című cikkünkben.

A VL 180. számának tartalmából: 

  • Benyák László: A felhasználói igények és a követelmények csapdájában
  • Rátai Attila:  Kettős vagy megerősített szigetelés, villamos elválasztás és védelem törpefeszültséggel védelmi mód
  • Kruppa Attila: Építmények tetején tartózkodó személyek villámvédelme
  • 160 A-es, 3 pólusú, 36 kA zárlati megszakító képességű, kompakt megszakítók áttekintő táblázata
  • Porempovics József: Relés ötletek és trükkök – Villogó jelzések
  • Barcsi Tamás: Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában – A központok
  • Hárfás Zsolt: Hat új atomerőművi blokk épülhet Franciaországban

Megnézem

Legyen Ön is a VL előfizetője!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor kérjük, szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL

ÉpületvillamosságVillanyszerelésVillanyszerelők Lapja