Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Milyen munkát végezhet el a villanyszerelő és mikor szükséges tervező bevonása?

| |  4005 |

Milyen munkát végezhet el a villanyszerelő és mikor szükséges tervező bevonása?

A felhasználói igények egyik része a standard igények, a másik része a nem standard igények csoportjába tartozik. A standard esetekre a regisztrált villanyszerelők általában megfelelő és szakszerű válaszokat adnak. Ennek köszönhetően viszonylag gyorsan, rugalmasan kerülhetnek kielégítésre az ilyen típusú igények. A nem standard eseteket a regisztrált villanyszerelőnek időben fel kell ismernie.

A nem standard esetekben szükséges előzetes igénybejelentést benyújtani a hálózati engedélyes felé. A látszólag standard igények esetén is előfordulhat olyan eset, amikor előzetes igénybejelentés benyújtására lehet szükség. A regisztrált villanyszerelőnek tudnia kell, hogy mi az, amit elvégezhet és mi az, amit nem. Ennek mérlegelése a villanyszerelő számára nagyon fontos!  Adott esetben szükségessé válhat annak felismerése, hogy a bővítés, felújítás, létesítés mikéntjének meghatározása érdekében arra jogosult villamos tervező bevonása szükséges.

A kivitelezés az engedélyekkel, jóváhagyásokkal ellátott tervdokumentáció alapján történhet. Ugyanis a méretlen elosztás megvalósítása, a fogyasztásmérőhely átalakítása, a tűzeseti követelmények teljesítése komplex feladat lehet, amelyet idejében célszerű felismerni. Ellenkező esetben, a regisztrált villanyszerelő olyan felelősséget vesz magára, amely egyébként nem lenne az övé. Ilyen helyzet állhat elő a például akkor, amikor egy évtizedekkel ezelőtt készített csoportos mérőhelyen többletigény kielégítése, vagy további mérő felszerelése szükséges.

A Villanyszerelők Lapja júniusi számában egy konkrét eset mentén vizsgáljuk meg lépésről-lépésre a teendőket, hogy egy nem standard igény esetén mi a teendője a villanyszerelőnek.

Júniusi számunk olvasásához kellemes kikapcsolódást kíván a szerkesztőség!

Miről ír a Villanyszerelők Lapja júniusi száma?

  • Hárfás Zsolt: A világjárvány tanulságai
  • Kruppa Attila: Elektromosautó-töltők túlfeszültség-védelme
  • Balogh Zoltán: Árnyékolóvezérlés KNX-szel
  • EPH-bekötés szükségességének elbírálása – Kiegészítő védő egyenpotenciálú összekötések
  • 230 V-os, moduláris csengők áttekintő táblázata
  • Porempovics József: Öntözővezérlés és kertvilágítás
  • Benyák László: Egy ingatlan, több csatlakozás – Tűzeseti lekapcsolások
  • Barcsi Tamás: Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában – Érzékelők elhelyezése
  • Rátai Attila: MSZ HD 60364-4-41 áramütés elleni védelem

Legyen Ön is a VL előfizetője!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor kérjük, szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL

ElőfizetésVillanyszerelésVillanyszerelők Lapja