Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Ki telepíthet elektromosautó-töltőállomást?

2020. október 12. | Kozma László |  976 |

Ki telepíthet elektromosautó-töltőállomást?

A Villanyszerelők Lapja hasábjain már sok nézőpontból írtunk az elektromosautó-töltőállomásokról és a töltőállomásokat érintő számtalan területről. A cikk címében felvetett kérdésről érintőlegesen már esett szó, azonban ennyire konkrétan még soha nem tárgyaltuk meg: ki telepíthet elektromosautó-töltőállomást Magyarországon és milyen feltételeknek kell megfelelnie a szakembernek? A kérdés teljes mértékben releváns és fontos, azonban a cikkből kiderül, hogy semmi ördöngösség nincs a dologban.

Mi is az elektromosautó-töltőállomás?

Első körben érdemes leszögezni, hogy az elektromosautó-töltőállomásoknak jelenleg két fajtát ismerjük kereskedelmi forgalomban: egyenáramú és váltakozó áramú elektromosautó-töltőállomások. Szaklapunkban jellemzően a váltakozó áramú típusokról szoktunk értekezni, hiszen ezek azok a típusok, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő és a villanyszerelők is ezekkel a változatokkal kapcsolatban kaphatnak kérdéseket akár cégektől, akár magányszemélyektől. A DC egyenáramú töltőállomásokat jellemzően a gyártó és forgalmazó cégek maguk helyezik üzembe és tartják karban, legfeljebb szerződött partnerekkel végeztetik ezeket a tevékenységeket. Így cikkünkben is az AC töltőállomásokra koncentrálunk, legyen az közületi vagy háztartási változat.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

E-mobilitásElektromos autó

Kapcsolódó

Elektromosautó-töltőállomások

Elektromosautó-töltőállomások

Falra szerelhető, váltakozó áramú, 3 fázisú,1 töltőponttal rendelkező, 22 kW, T2 aljzatos, háztartási elektromosautó-töltőállomások áttekintő táblázata