Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Elektromos autóZöld oldal

Elektromosautó-töltő otthoni környezetben

Elektromosautó-töltőállomások

2019/5. lapszám | Kozma László |  1833 |

Elektromosautó-töltő otthoni környezetben

Egyre több és több alternatív meghajtású autó kerül forgalomba, a trendek meredek felfutásokat mutatnak és az előrejelzések is bizakodóak – jön a nagy autóipari fordulat és forradalom! Ez természetesen megnöveli a háttér-infrastruktúra megteremtésének, fejlesztésének igényét is. Jelen cikkünkben azt nézzük meg, mi kell ahhoz, hogy valaki biztonsággal beszereltethessen és üzemeltethessen otthoni, saját elektromosautó-töltőállomást. A cikk szakembereknek és laikus autótulajdonosoknak is iránymutatást kíván nyújtani.

Hogy állunk mostanában?

Az insideevs.com nemzetközi elektromos autózással foglalkozó honlap szerint 2018-ban több mint 2 millió alternatív meghajtású (BEV és PHEV) új autó talált gazdára. Ez a szám 2017-ben 1,2 millió, 2016-ban 0,8 millió, 2015-ben 0,5 millió volt – látható, hogy a trend meredeken emelkedik. Természetesen senki nincs tisztában a jövővel, mégis érdemes megpróbálni megjósolni, hogy alakulnak az autóeladások. A Bloomberg NEF jelentése szerint 2025-re 30 milliós eladás várható, míg 2030-ra beesnek a villanyautók árai a robbanómotoros autók árai alá.

A meredeken felívelő elektromosautó-eladások természetes módon húzzák fel a töltőállomás-értékesítéseket és -telepítéseket is. Az openchargemap weboldal statisztikái szerint jelenleg 73 000 helyszínen, majd 150 000 töltőállomás áll rendelkezésre a töltéshez, átlagosan 2-3 töltési ponttal számolva pedig már majdnem 500 000 töltési lehetőséget számlálhatunk világszerte. Ez a szám még csak meg sem közelíti a kb. 6-7-szer ennyi benzinkút számát, nem is tekintve a benzinkutak töltőpisztolyainak számát, amely kb. 3,5 millióra tehető a világban. Azt a tényt viszont figyelembe kell venni, hogy a jelenlegi benzinkúthálózat kiépülésének volt kb. 100 éve, míg az elektromosautó-töltőhálózat telepítése nem egészen 5 éve indult. Fiatal iparágról beszélünk, nincs miért szégyenkezni.

Magyarországon a nyilvános töltőállomások száma mintegy 500 db, ez alig 1000 db töltési pontot jelent.

A cikk még 12 618 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

E-mobilitásElektromos autó