Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk június 7-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2021. április

Miért tűzveszélyes az áramlopás?

Miért tűzveszélyes az áramlopás?

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 2.

2021. április 14. | Király András |  711
9 1 4.75 (8)

Még a nem villamos végzettségű emberek számára is világos, hogy a valaki más által előállított terméket, szolgáltatást – jelen esetben az elektromos energiát – a fogyasztónak meg kell fizetnie. Arról lehet vitatkozni, hogy ez pontosan mibe kerül addig, amíg a fogyasztási helyre érkezik, de annyi bizonyos, hogy minél többet fogyasztok, annál többet fogok fizetni. Sokan azonban nem szeretnek vagy nem tudnak annyit fizetni, mint amennyi a fogyasztásuk szerint elvárható lenne, ilyenkor jönnek a „megoldjuk okosba” ötletek.

Tűzálló kábelrendszerek tervezése és kivitelezése

Tűzálló kábelrendszerek tervezése és kivitelezése

2021. április 14. | Kruppa Attila |  255
6 4.67 (6)

A tűzálló kábelrendszer létfontosságú eleme azoknak a tűzvédelmi rendszereknek, amelyek működtetéséhez – akár tápellátásuk részeként, akár kommunikáció céljából – vezetéken továbbított villamos energiára van szükség. Ennek ellenére jól tetten érhető a gyakorlatban, hogy a tervezés és a kivitelezés során egyre gyakrabban jelentkeznek olyan problémák, amelyek elkerülhetőek lennének, ha a szakemberek tudatában lennének e rendszerek fontosságának és létesítésük szabályainak.

Schneider, Tracon, Hensel, C+D, Daniella, Sylvania, InfoShow

Schneider, Tracon, Hensel, C+D, Daniella, Sylvania, InfoShow

Áprilisi hírek, újdonságok

2021. április 14. | VL online |  199
1 5 (1)

Megjelent a Schneider Electric legújabb FuPact GS olvadóbiztosítós kínálata, TRACON gyűjtő- és világítástechnika-katalógus, megkapta a rendszerengedélyt az új kialakítású Hensel fogyasztásmérő szekrények első csoportja, online InfoShow májusban, új, gazdaságos és praktikus szekundernyomató, otthonfelújítási webináriumsorozatot indít a Daniella, Sylvania lineáris falmosó és súrlófényes LED-lámpatest.

Alig csökkent a hazai áramfogyasztás

Alig csökkent a hazai áramfogyasztás

2021. április 14. | Hárfás Zsolt |  484
3 1 4.67 (3)

Az emberiséget sújtó koronavírus-járvány és a gazdasági recesszió következtében az előzetes becslések alapján 2020-ban globálisan 2 százalékkal csökkenhetett a villamosenergia-fogyasztás. Hazánkban tavaly márciusig fogyasztásnövekedés, április és szeptember között csökkenés, az utolsó negyedévben viszont többszázalékos növekedést tapasztalhattunk. 2020-ban hazánkban éves szinten összességében csak mintegy 1,1 százalékos volt a villamosenergia-igény csökkenése a 2019. évi értékhez képest.

LED-mélysugárzók

LED-mélysugárzók

Kb. 2000 lm fényáramú, 4000 K-es LED-mélysugárzók áttekintő táblázata

2021. április 14. | VL online |  186
2 1 5 (1)

Táblázatunkban a Berton, a Compass, a Daniella, az EGLO, az EMOS, a Feilo Sylvania, az ICON, a KANLUX, a Ledvance, a Schrack, a Tracon és a Tungsram termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Gyakorlati világítástechnika

Gyakorlati világítástechnika

2021. április 14. | Némethné Vidovszky Ágnes |  221
2 4 (1)

Nemcsak a világítási berendezésekkel, hanem más eszközeinkkel kapcsolatban is gyakran úgy gondoljuk, hogy fontos létesítésnél a tervezés, a kivitelezés és azután megy minden magától. Ma az okoskészülékek világában még könnyebben megfeledkezünk arról, hogy eszközeinket karban kell tartani. Pedig bizony fontos dolog a karbantartás. Ugyancsak fontos lenne, hogy a korszerűsítéseket is előzze meg a tervezés és ne csak abból álljon a korszerűsítés, hogy darabot cserélünk darabra.

Automatikus helyiségvezérlés

Automatikus helyiségvezérlés

Relés ötletek és trükkök 17.

2021. április 14. | Porempovics József |  249
2 5 (1)

A ma embere az úgynevezett okosvezérlések korát éli. Sokan hajlamosak vagyunk mindent okosnak tekinteni, amit mobiltelefonnal vagy más kommunikációs eszközzel lehet kezelni, függetlenül attól, hogy egy konnektorról vagy egy teljes házról, épületről van szó.

MSZ 18014:2019 Alapozásföldelők

MSZ 18014:2019 Alapozásföldelők

Tervezés, kivitelezés és dokumentáció

2021. április 14. | Rátai Attila |  769
7 4.8 (5)

A most tárgyalásra kerülő szabványban az a jó, hogy felhívta a figyelmemet az MSZ HD 60364-5-54-2012-ből nem annyira tudatosult részekre. Szintén érdemes tudni róla, hogy nem európai uniós szabvány. A szabványt elolvasva nem nagyon találtam benne önálló gondolatot. Nekem úgy tűnik, mintha a különböző villamos területek vonatkozó földelési szabványaiból ollózták volna össze. Szóval, ha tisztában vagyunk az érintett egyéb szabványokkal, akkor ezzel is képben leszünk.

Megfelelés a MEKH rendeletnek

Megfelelés a MEKH rendeletnek

Motoros leágazások esetén frekvenciaváltókkal

2021. április 14. | Kozma László |  192
2 5 (2)

A villamos készülékek és mérőeszközök gyártóinak termékkínálatában számos megoldás létezik az 1/2020. (I. 16.) MEKH rendeletben előírt mérések megvalósítására, ezeket részleteztük a cikksorozatunkban. Jelen cikkünkben a motoros leágazások esetén alkalmazható frekvenciaváltók használatának lehetőségével foglalkozunk.