Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Jogszabályok

Megfelelés a MEKH rendeletnek

Motoros leágazások esetén frekvenciaváltókkal

2021/4. lapszám | Kozma László |  508 |

Megfelelés a MEKH rendeletnek

A villamos készülékek és mérőeszközök gyártóinak termékkínálatában számos megoldás létezik az 1/2020. (I. 16.) MEKH rendeletben előírt mérések megvalósítására, ezeket részleteztük a cikksorozatunkban. Jelen cikkünkben a motoros leágazások esetén alkalmazható frekvenciaváltók használatának lehetőségével foglalkozunk.

1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet előírása – emlékeztető

„E rendelet alkalmazásában almérő az olyan, legfeljebb 2%-os hibahatárértéken belüli és legalább negyedóránkénti mérésre (mérőeszközre vonatkozó egyedi előírásokról szóló 43/2016. (XI. 23.) NGM rendelet szerinti legalább B pontossági osztályba sorolást jelent), valamint a mérési adatok tárolására és továbbítására alkalmas fogyasztásmérő, amely
a) az elszámolási mérő által mért villamosenergia-fogyasztás megosztására vagy
b) egyes villamosenergia-fogyasztó készülékek villamosenergia-fogyasztásának elkülönült mérésére szolgál.”

A rendelet azt is meghatározza, hogy 2020 végéig a 100 kW-nál nagyobb, 2021 végéig pedig az 50 kW-nál nagyobb villamos berendezéseket kell mérni. Az első határidő tehát már letelt, 2021. január 1-gyel minden érintett cég és szervezet, amely energetikai szakreferenst köteles alkalmazni, az meg kell feleljen az 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet előírásainak. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mivel az előírt értékhatárok jövőre feleződnek, ezért úgy érdemes a beruházást megvalósítani, hogy már rögtön az első lépésben telepítésre kerülnek a legalább 50 kW fogyasztású áramkörök mérői is.

A cikk még 7 802 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

AlmérőJogszabályokMEKH rendelet