Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Megfelelés a MEKH rendeletnek

Motoros leágazások esetén frekvenciaváltókkal

2021. április 14. | Kozma László |  296 |

Megfelelés a MEKH rendeletnek

A villamos készülékek és mérőeszközök gyártóinak termékkínálatában számos megoldás létezik az 1/2020. (I. 16.) MEKH rendeletben előírt mérések megvalósítására, ezeket részleteztük a cikksorozatunkban. Jelen cikkünkben a motoros leágazások esetén alkalmazható frekvenciaváltók használatának lehetőségével foglalkozunk.

1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet előírása – emlékeztető

„E rendelet alkalmazásában almérő az olyan, legfeljebb 2%-os hibahatárértéken belüli és legalább negyedóránkénti mérésre (mérőeszközre vonatkozó egyedi előírásokról szóló 43/2016. (XI. 23.) NGM rendelet szerinti legalább B pontossági osztályba sorolást jelent), valamint a mérési adatok tárolására és továbbítására alkalmas fogyasztásmérő, amely
a) az elszámolási mérő által mért villamosenergia-fogyasztás megosztására vagy
b) egyes villamosenergia-fogyasztó készülékek villamosenergia-fogyasztásának elkülönült mérésére szolgál.”

A rendelet azt is meghatározza, hogy 2020 végéig a 100 kW-nál nagyobb, 2021 végéig pedig az 50 kW-nál nagyobb villamos berendezéseket kell mérni. Az első határidő tehát már letelt, 2021. január 1-gyel minden érintett cég és szervezet, amely energetikai szakreferenst köteles alkalmazni, az meg kell feleljen az 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet előírásainak. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mivel az előírt értékhatárok jövőre feleződnek, ezért úgy érdemes a beruházást megvalósítani, hogy már rögtön az első lépésben telepítésre kerülnek a legalább 50 kW fogyasztású áramkörök mérői is.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

AlmérőJogszabályokMEKH rendelet