Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Világítástechnika

Gyakorlati világítástechnika

2021/4. lapszám | Némethné Vidovszky Ágnes |  1022 |

Gyakorlati világítástechnika

Nemcsak a világítási berendezésekkel, hanem más eszközeinkkel kapcsolatban is gyakran úgy gondoljuk, hogy fontos létesítésnél a tervezés, a kivitelezés és azután megy minden magától. Ma az okoskészülékek világában még könnyebben megfeledkezünk arról, hogy eszközeinket karban kell tartani. Pedig bizony fontos dolog a karbantartás. Ugyancsak fontos lenne, hogy a korszerűsítéseket is előzze meg a tervezés és ne csak abból álljon a korszerűsítés, hogy darabot cserélünk darabra.

Minden új vagy korszerűsített világítási berendezés esetén szükséges a berendezéseink ellenőrzése a műszaki átadás-átvételnél. A világítási berendezést nemcsak mint villamos berendezést kell biztonsági szempontból ellenőrizni (érintésvédelmi mérés, szabványossági mérés), hanem fénytechnikai paraméterekre is. Világítási berendezéseink karbantartása nemcsak fényforráscseréből kell, hogy álljon. Különösen közösségi, ipari épületek, közlekedési világítási berendezések esetében a világítási berendezés fénytechnikai megfelelőségét is ellenőrizni kell. Ez a gyakorlatban a megvilágítás méréséből és az egyéb paraméterek ellenőrzéséből áll. (Közvilágítás esetén fénysűrűséget is kellhet mérni, de ez egy másik cikk témája lehet.)

A cikk még 10 659 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Világítástechnika

Kapcsolódó

LED-mélysugárzók

LED-mélysugárzók

Kb. 2000 lm fényáramú, 4000 K-es LED-mélysugárzók áttekintő táblázata